Истиномер или Информер?

четвртак, 1 октобра, 2020 у 9:33AM

Главној и одговорној уредници

сајта „Истиномер“, гђи. Милени Поповић                           

        

Уважена госпођо Поповић,

Објавили сте изводе из мог одговора на један интервју који Вам је искључиво о мени, мом раду и политичким опредељењима, дао г. Миливој Бешлин. Ја Вам тај одговор нисам послао, па се тако нисам позивао ни на закон и новинарске кодексе о томе како да га пренесете, нити да то учините у истом обиму који је добио г. Бешлин. Та чињеница, међутим, Ваше сараднике и Вас не ослобађа нужности да будете професионални и коректни.

Господин Бешлин је, коментаришући и домишљајући део говора који сам одржао почетком 2013. године изнео три неистине: 1. да делујем противно Уставу Републике Србије, 2. да не познајем историју Војводине и 3. да сам нестручан, фалсификатор историје кога треба спречити да ради са студентима (запослен сам као професор универзитета, па је јасно да говори о својој жељи да будем отпуштен са посла).

У мом одговору сам на темељу необоривих доказа (цитирао сам Устав Србије и примарни извор о догађају из 1918. на који се г. Бешлин једино конкретно и позвао), доказао да Ваш саговорник није у праву. Ипак, на Вашем сајту представљен је само један цитат из мог текста у коме показујем да је г. Бешлин злонамеран и да из политичких разлога жели да ме јавно дисквалификује. Написао сам: „…Уосталом, фалсификатори обично добро познају оно што желе да кривотворе, због чега тврдње да сам фалсификатор и незналица не иду заједно. “ Ви сте тај, без сумње мање битан, део исправно пренели у тексту, али сте у наслову ставили: “ Антић одговара Бешлину: Фалсификатор не може бити незналица„. Тиме сте свесно извршили манипулацију јер следи да ја наводно признајем да сам „фалсификатор“, али не и  да сам „незналица“.

Ви ћете можда тврдити како је моје писмо г. Бешлину било предугачко да би га у целини објавили. Ипак, овај део – који сте овако делимично цитирали и некоректно или нетачно интерпретирали – троструко је краћи од објављеног текста г. Бешлиновог интервјуа (или шта је већ у питању).

Госпођо Поповић, г. Бешлин ме је непосредно и неосновано вређао у тексту који сте објавили. Препричавање мог текста завршавате тврдњом да се „нисам уздржавао од личних дисквалификација“. Молим Вас да их наведете. Квалификовао сам моје евентуално отпуштање са посла мотивисано политичким разлозима као „чудо“ равно пријему г. Бешлина на радно место у Институту за филозофију и друштвену теорију. Чудо може бити „дивно“ и „страшно“. Тиме дакле нисам дисквалификовао ни тај догађај, а камо ли г. Бешлина. Али све и да сам за њега написао да је незналица, фалсификатор и екстремиста који квари омладину,  Вама су такве „личне дисквалификације“ прихватљиве када их  износи г. Бешлин, а ограђујете се од њих када би их изнео неко ко не мисли као он, Ви или неко други битан Вашој редакцији, бизнису, итд.

Госпођо Поповић, ја не знам да ли је ово о чему пишем плод злонамерности или нестручности Ваших сарадника и Вас. То није ни битно. Молим Вас, реците ми само, каква је разлика између вас и аутора текстова у Информеру? Етичка свакако није, биће да Вам се само публика разликује.

После оваквог искуства са „Истиномером“ мени је жао што сам протеклих година критиковао Драгана Бујошевића и уређивачку политику РТС-а. Критике могу да буду и у потпуности оправдане, али Ваши сарадници и Ви им нисте ни стручна конкуренција ни достојна алтернатива.

                                                                    Поздрављам Вас,

                                                                          Чедомир Антић

Posted by
Categories: Актуелно, Саопштење

1 Коментар на "Истиномер или Информер?" Оставите коментар

[…] Istinomer ili Informer? – Napredni klub […]

Оставите коментар