Извештај о демократији: Режим гуши институције!

среда, 31 јануара, 2018 у 5:56PM

На основу налаза аутора Извештаја о стању демократије у Републици Србији јасно је да су услови и стандарди демократије значајно опали током 2017. године.

По први пут после 2000. изборни процес нашао се под основаном сумњом. Влада СНС-а је непрекидно и систематски подривала демократске установе (РЕМ, РИК…). Такође, питање финансирања политичких странака, а посебно владајућих, остало је нетранспарентно и сумњиво.

Упркос чињеници да је председник Републике Србије најавио широки дијалог о политици државе према Косову и Метохији режим систематски подрива сваку дебату у друштву и дели грађане по више основа уместо да их обједињује и интегрише. Председник републике створио је од владе и скупштине сервисе своје личне власти. Одлуком да се осам месеци после избора још увек не одрекне места председника странке, што је био један од симболичних потеза претходног председника приликом преузимања власти 2012. године, Александар Вучић јасно је показао намере и тежње у наредном периоду.

Током претходне године Народна скупштина је била маргинализована. Пословник је злоупотребљаван приликом успешног избегавања дебате о државном буџету, што је први случај од 1990. године и успоставе вишестраначке демократије. Напад потпредседника СНС на одлуке суда, председник Врховног суда Србије оценио је као скандал без преседана у нашој демократији.

Опозиција и сви критички гласови систематски су маргинализовани у јавним сервисима и медијима у сувласништву државе. Насупрот томе деловање владајућег режима преко приватних и парадржавних медија, често нетранспарентно финансираних државним новцем, представља кампању против сваке критике која се по бруталности и нетолеранцији може поредити са временом успона комунистичких и фашистичких режима. Такође оно нема упоредника ни у тешком искуству Републике Србије након 1990. године.

Анализом неколико извештаја страних и међународних организација аутори извештаја НК налазе да и они закључују да је стандард демократије опао током 2017. и посебно да влада и сама признаје да није успела да изврши предвиђену реформску агенду на коју је обавезује политика интеграције у ЕУ.

НК захтева од председник Вучића и владе да хитно дозволе деловање демократских установа, поштују устав и важеће законе, департизују државу, прекину са злоупотребом медија и дозволе демократске изборе за уставотворну скупштину под контролом ОЕБС-а.

Од опозиције НК захтева хитно уједињење на одбрани демократских вредности освојених 1991, 1997. и 2000. године.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар