Косовски „излаз“

субота, 30 марта, 2013 у 11:37AM

Вечерње новости нису објавиле редовну колумну Чедомира Антића.

Зашто?

Пред Вама је текст те колумне.

„Као и много пута током протекле две деценије Србија ишчекује велику одлуку. Једни у очајању јаучу да наша држава неће добити датум за отпочињање преговора са ЕУ. Други се надају споразуму са Албанцима или га се прибојавају. Нервоза је општа.

Ако је судити по досадашњим искуствима, највероватније ће се догодити неки од следећа два исхода: званична Србија ће одбити увредљива, понижавајући и садистичка настојања СР Немачке и САД да сама заокружи независност албанске државе на Косову и обесправи сопствени народ; или ће Велике силе симболичним уступцима претворити признање косовске независности у некакав спиновани тријумф владе која у недостатку озбиљне опозиције и било каквих скрупула од почетка пред собом има мисију затварања Косовског питања.

У првом случају биће мало србовања. Онда ће уследити избори и очекивани антикорупциони победник ће после формирања следеће владе, уз мало фила и понеку обланду, признати косовску независност у складу са сада неприхватљивим диктатом.  По другом сценарију влада ће, обзиром на популарност СНС и утицај који има на медије, представити као победу у последњем тренутку минимално замусављен Ахтисаријев план,  стабилизвати ситуацију (уз ванредне изборе или без њих) и наставити јалове преговоре којима је циљ да уласком у ЕУ афирмишу неодговорну економску и социјалну политику.

Субина Косова и Метохије је у оба случаја иста. Разлог томе су пре свега наши унутрашњи проблеми. Елита је углавном заинтересована само за власт, богаћење и привилегије, а обичан свет у великој већини гледа да од свега има неке користи.

Да не трошимо више него што производимо, да се не задужујемо без пословне потребе, а посебно не код оних који нас отворено мрзе или презиру, могли би да се надамо много повољнијем исходу преговора о Косову и Метохији.

Ако Срби на Северу Косова не добију макар ентитет и право да у будућности буду реинтегрисани у Србију, мало ће нам значити датум почетка преговора. Следеће на реду су Република Српска, Војвдина, Нови Пазар и Источна Србија. У том случају биће вероватније да се Србија током наредних година распадне него да уђе у ЕУ.“

Posted by
Categories: Текстови и анализе

1 Коментар на "Косовски "излаз"" Оставите коментар
Bojan M.Gajic
31. марта 2013. at 14:22

Citajuci tekst,razmisljam,kome je upucen?Prosto je nemoguce,da ovaj narod,niti vidi-niti cuje!?Sta jos Treba da nam se desi,da bi se osvestili i probudili iz ususkane postelje Vucica,Dacica,Djilasa,Tadica i njima slicnih?Hvala G-dine,Anticu na Edipovskoj borbi,nada me sve vise podseca na Don Kihota.Nazalost!

Оставите коментар