„Лајмет“ мирише на деведесете

уторак, 2 октобра, 2018 у 8:49PM

Последње емитовање “Лајмета”, дневника РТС-а на албанском језику, догодило се 1999. године, непосредно пре НАТО бомбардовања. Први октобарски дан 2018. године прекинуо је паузу. Слободарски РТС почео је са поновним емитовањем дневника на албанском језику.

Ратни министар информисања деведесетих, садашњи први републиканац и председник СНС-а, трудећи се да побегне од своје прошлости, сваким следећим потезом прави својеврстан континуитет са ранијом владавином.

Коме је намењен “Лајмет”? Албанци на југу Србије имају своје оператере, не гледају српске канале и нису ускраћени за медије на свом језику. У остатку Србије, по попису из 2011. године живи свега 5.809 Албанаца. Да ли је Вучићу ово циљна група? Тешко. Да има добре намере према њима, не би укидао тај дневник почетком бомбардовања. Ваљда је управо бомбардовање прави разлог за једну такву емисију, макар се радило и о противнику. У таквим условима, она је најгледанија и најпотребнија Албанцима, а интересантна и осталим грађанима.

Напредњацима је циљ једино власт. Слику пред међународном заједницом труде се да улепшају на све начине, макар и сувислим емисијама. РТС, један од стубова режима, на својим каналима не даје секунду простора представницима опозиције. Нема теме која их може заинтригирати. Предводници су гушења медијских слобода.

Дневник на српском језику у јужном делу КиМ или Албанији и то у ударном термину делује као фикција. Званичан захтев наших власти за реципроцитетом чак и када је једна информативна емисија у питању такође је незамислив.

Лоше намере Александра Вучића сада су већ свима очигледне. Однос према СНС-у постаје религијски. Свако верује у оно што хоће. Чињенице су на другој страни. “Лајмет” је још један у низу симбола радикалске владавине и трговине најфинијим емоцијама сопственог народа. Ни он није уведен зарад бриге о Косову и Метохији, већ једино и искључиво зарад опстанка на власти напредњачко-социјалистичке коалиције.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар