Милан Динић: Пракса недостојна цивилизованог друштва

понедељак, 28 августа, 2017 у 7:03AM

Реаговање Милана Динића, новинара “Сведока”, на непристојан текст Небојше Крстића о избацивању аутистичног детета из авиона “Ер Србије”:

У „Политици“ од 25. августа г. Небојша Крстић сугерише да је јавни захтев за правдом и поштовањем људских права 11-годишњег дечака који болује од аутизма и који је стопроцентни инвалид, заправо, покушај самопромоције његовог родитеља Чедомира Антића. Ако јесте, та промоција је свакако ружна и зашто би се г. Крстић (који би на г. Антићевом месту потрчао да сина прошверцује преко друге авионске компаније или превезе џипом) било коме извињавао? Или се г. Крстић „извињава“ само зато што г. Антића посматра као једног обичног медијског опонента коме треба одузети „карту сажаљења“?

Г. Крстић је требало само да се извини због неумесног коментара. Још је ретвитовао безобзирни коментар у коме непозната особа пита зашто г. Антић није путовао „Монтенегро ерлајнсом“ што је чист пример сваљивања кривице на жртве, а то су и аутистично дете и његова породица. Г. Крстић изгледа не схвата да малолетни В. А. није избачен из авиона зато што је пијан, дрогиран или има убилачке намере. Он је избачен зато што има аутизам, а „Ер Србија“, нажалост, није обучила запослене да покажу саосећајност и да знају како да поступају са оваквим особама и њиховим породицама. (Притом, реч је о болести од које болује преко 70 милиона људи широм света а у Србији барем преко 30,000!) То је првокласни скандал! То је одвратна пракса која је недостојна цивилизованог друштва.

Када г. Крстић напада особу која штити стопороцентног инвалида, он напада и саму заштићену особу. Није Чедомир Антић бранио сина силеџију или корупционаша тврдњама да му нападају породицу.

Друго питање у вези је са светом у коме живи г. Крстић. Можда неко нема новца мимо месечне зараде и не може да одмах иневстира 300 евра за нове авионске карте… Можда неко у Србији нема аутомобил за пут на море на располагању. Можда неко дете не може да се „отрезни“ за ново путовање или не може да путује десет сати аутомобилом… Не живе сви живот пребогатих и повлашћених.

Коначно ту је и питање правде и дискриминације. Да ли је и проблем одвојених возила у време апартхејда могло да се реши препоруком већини грађана Јужне Африке да пронађу алтернативни превоз?

Због свега тога мислим да би било добро да се г. Крстић на ову тему више не оглашава.

( “Политика” )

Posted by
Categories: Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар