Милан Матијевић: Ковид 69

субота, 9 маја, 2020 у 12:08PM

КОВИД 69 – шифра болести од које морамо спасти српско друштво. КОВИД 69 је шифра болести која повезује много симптома друштвене патологије, а међу најпрепознатљивијима: неправду, непристојност, нестручност и незнање, али баш на позицијама ауторитета задужених да заступају и обезбеде правду, пристојност, образовање, стучност, компетентну управу, културни и економски просперитет.

КОВИД 69 напада свест и савест индивидуе. Ефекти се јасно виде тек када постану друштвено карикатурални. И то се дешава када се масовно зарази популација на позицијама. Слепа себичност, незаситост и бахатост, почињу да расту неконтролисано. КОВИД 69 се посебно добро шири у условима репресивне друштвене дигитализације. Модел је искључиво дигитална понуда: или сте за ”ово”, или за ”оно”. Или – Или! Треће нема! Или сте за ”Стаљина”, или за ”Тита”. Или за ”Ђиласа”, или за ”Вучића”! Оштро и дигитално! Нула или 1, црно или бело! И немојте да неко није чуо да је ”Ђилас тешка битанга и велики лопов”. Ми смо се договорили да то тако јесте. А институције за мерење земаљске правде су у карантину док не прође КОВИД 69. И без компликовања. Или сте ”пријатељ” или ”непријатељ”. А ако сте ”пријатељ”, онда ћете бар прећутно помагати против ”непријатеља”. А ако сте ”непријатељ”, не надајте се.

КОВИД 69 нисмо измислили ми. Уосталом, добија се чак и гледањем телевизије. КОВИД 69 болно утиче на социјални модел друштва – који постаје супротан богатим друштвима слободе, истине, науке, правде, стваралаштва, и грађанских вредности. КОВИД 69 је вирус далеко опаснији од КОВИД 19, јер окреће и људе једне против других.КОВИД 69 блокира савест друштва и доводи до безбожног игнорисања стандарда испод којих се не иде. А те стандарде су већ дефинисали и закони, и вековна искуства моралног ипристојног, и народна баштина о љубави, херојству, бризи и саосећању према сопственом роду и народу. КОВИД 69 зна да направи и спорне информативне садржаје, па и самопромоције непостојећих изума, научних метода или резултата. Похлепно изједа савест, академску и грађанску честитост. Зна да из уста и ауторитета професије презентује спектакуларне заборављене или новооткривене ”истине”, али без напомене да свака прича без доказа остаје или само претпоставка, или само прича из жанра фантастике, или само веровање.

КОВИД 69 утиче да се привремено заборави да велика лаж са позиције ауторитета информисања, образовања, науке или професије, може бити третирана и као велико етичко недело. КОВИД 69 је вирус који ствара паучину насиља и лажи. Та паучина гуши Србију полако и дуго. А лек и вакцина се одавно знају. Слободни и отворени медији!Најједноставнија превентивна терапија за ову опаку болест јесте неговање квалитетног образовања, научног начина мишљења, толеранције и слободе да се јавно укрсте најразличитија мишљења. Чак и у одмаклим фазама епидемије од КОВИД 69 отварање медијског простора ће пружити спасоносне ефекте. Тек по сузбијању КОВИД 69 опасности Србију чекају бољи дани. Много се одужило. Мора се оздравити да би се преживело.

Не бојте се, проћи ће, ако се предузму адекватне мере! На дан избора #ОСТАНИ КОД КУЋЕ, јер та је – кључна недеља за Србију!

проф. др Милан Матијевић – члан Научног друштва Србије

Posted by
Categories: Текстови и анализе

3 Коментарa на "Милан Матијевић: Ковид 69" Оставите коментар
Sonja Grubor
9. маја 2020. at 21:58

Pozz

Dragan Milosavljević
10. маја 2020. at 08:44

U svemu se slažem i zalažem .
Ali zašto je tako i kako izaći iz ovog lavirinta ?
Duga je to priča , ali se u osnovi sadrži u činjenici da je država Srbija obezglavljena kada joj je naučna i duhovna elita brutalno ubijena .
Ubijena represivnim totalitarizmom , a zatim vajnim parlamentarizmom , u kome je ostavljeno masi da izglasa elitu , što je po definiciji nemoguće , jer je , takođe , po definiciji , elita strogo u manjini .
Dakle stanje je paradoksalno i neodrživo .
Na kraju , sve ove inicijative podržavam i stojim vam na raspoloženju za svaku vrstu pomoći i saradnje

Pozdrav .

Dragan
11. маја 2020. at 19:21

Sve tačno

Оставите коментар