Nacionalna politika

четвртак, 15 јула, 2010 у 12:00AM

Dve važne državničke posete oslikavaju stanje savremene Srbije. Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori i boravak turskog premijera R. T. Erodgana Srbiji, značajno se razliku i ukazuju na probleme sa kojima se naša zemlja suočava. Dve važne državničke posete oslikavaju stanje savremene Srbije. Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori i boravak turskog premijera R. T. Erodgana Srbiji, značajno se razliku i ukazuju na probleme sa kojima se naša zemlja suočava. Dve važne državničke posete oslikavaju stanje savremene Srbije. Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori i boravak turskog premijera R. T. Erodgana Srbiji, značajno se razliku i ukazuju na probleme sa kojima se naša zemlja suočava. Predsednik Tadić je posetio Crnu Goru.

Najvažnije vesti sa ovog susreta su sledeće:

  1. (i najvažnije) Nije se sastao sa predsednikom crnogorskog parlamenta!
  2. Susreo se sa najvišim zvaničnicima (dočekao ga vod garde);
  3. Prisno razgovarao sa predsednikom CG;
  4. Manje prisno sastavio sopstveni monolog sa monologom crnogorskog premijera;
  5. Posetio Herceg Novi;
  6. Obišao postojbinu svojih predaka.

Ni reči o napretku nerešenih pitanja. Ni vesti o tome da je otvorio temu neravnopravnosti srpskog naroda u ovoj državi. U navodnom zadovoljstvu javnosti što se nije sastao sa Krivokapićem, niko nije primetio da se nije posebno sastao ni sa srpskim političkim prvacima u Crnoj Gori. Neozbiljno je i anahrono tretirati Socijalističku narodnu partiju – koja ne smatra da srpski narod u Crnoj Gori treba da uživa bilo kakva posebna nacionalna prava – kao partnera državnoj politici Srbije. Ubrzo potom turski premijer Erdogan posetio je Novi Pazar i Beograd.

Aktivnosti Turske u vezi sa Bosnom, Kosovom i delovima Srbije su tokom poslednje dve godine, samo na najvišem nivou, donele desetak prvorazrednih vesti. Sve o budućoj politici Turske moguće je pročitati u knjigama njenog šefa diplomatije koje imaju milionske tiraže. U Novi Pazar turski premijer doveo je i porodicu. Emocije bujaju, svuda su turske, muslimanske i državne zastave BiH. Narod pokušava da dodirne visoke goste kojima su oči pune suza… A gde je tu politika naše države? Da li je državni interes u turskom ulaganju u krajeve čije se rukvoodstvo još uvek nije ogradilo od nezakonitog referenduma iz 1992. godine? Ili je možda suština (baš kao i u Krivikapićevom slučaju) u tome što se visoki gost nije susreo sa muftijom Zukorlićem?

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар