Напредни клуб о протестима

уторак, 18 априла, 2017 у 3:15PM

Напредни клуб подржава борбу за демократизацију Србије.

Пошто је демократија један од великих идеала нашег народа – остварен после столећа борбе против туђина, али и сукоба са себичном чиновничком олигархијом и самовласним монарсима и зато што је демократија сурово угушена од нацизма и комунизма и једва обновљена од 1990. до 2000. – јасно је да је она једна од великих вредности модерне српске државе.

Избори, макар формално били слободни, нису довољна гаранција демократије и с обзиром на тенденције ауторитаризма у српској влади, те на чињеницу да демократију после свега подржава мањина српског народа, разумљиво је да слободоумни и родољубиви грађани и демонстрацијама треба да бране ову велику вредност.

Напредни клуб међутим верује да је Србија демократска држава и да тековине борбе која се завршила тријумфом 2000. упркос свему нису срушене. На улици се неће мењати српска влада осим ако не погази Устав, оспори права грађана и изда српски народ изван граница Отаџбине. Иако подржавамо протесте који већ две седмице трају у Београду и широм Србије, то не значи да подржавамо неокомунистичке и анархистичке групице које се користе чињеницом да демонстрације немају вођство. Оне су наравно дугорочно безопасне и да их не чине млади људи биле би и смешне. Међутим, после искустава из времена Брозове диктатуре такви не могу уживати симпатије разумног и слободољубивог грађанства.

Коначно, Србија је под председништвом Бориса Тадића и владом Александра Вучића у односу са суседним државама доживела највећа могућа понижења. Јавни наступи Саше Јанковића, кандидата групе странака окупљене око ДС-а (посебно тврдња да је мислио да је Дејтонски споразум привремен) говоре у прилог веровању да би са њим као премијером или председником ушли у нови круг обесправљивања српског народа и понижавања пред овејаним шовинистима, екстремистима и злочинцима. Ми се томе одлучно противимо. Програм демонстрација о смени РИК-а и РЕМ-а, те сменама у РТС и РТВ чини нам се довољан, а грађански покрет у настанку према нашем уверењу може бити успешан само ако избегне грешке ДЕПОС-а или „Отпора“.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести, Саопштење, Ставови

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар