Напредни клуб: Румунија и Мађарска позитивни примери, прогон у Црној Гори

недеља, 4 августа, 2019 у 9:41PM

На данашњој конференцији за новинаре Напредног клуба, представљен је 11. редован годишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону.

На конференцији су говорили председник Напредног клуба и уредник Извештаја др Чедомир Антић, коаутори Извештаја Бранислав Тођер и Стефан Чиплић, као и Вук Јеремић, председник Народне странке.

Чедомир Антић је истакао како су се у претходних годину дана погоршала права српског народа. У Хрватској, по Антићевим речима јесте номинално добро стање, по законским решењима, али се ти закони не поштују. Не испуњавају се одредбе Ердутског споразума. Чедомир Антић је рекао да је у Црној Гори сада већ на делу прогон српског народа и да има више инцидената у овој држави него на територији Косова и Метохије. Посебно је важна улога званичне Србије, која води практично приватну политику према српском народу у региону, нагласио је Антић.

Стефан Чиплић је говорио о истраживању које је вршено почев од ове године. Анализирано је стање по 5 највећих интернет портала у Србији, Црној Гори, БиХ и Хрватској. Примећена је велика међунационална тензија, посебно код Црногораца и Хрвата, који су и много присутнији на нашим порталима од грађана Србије на њиховим.

Бранислав Тођер је говорио о стању у Словенији и Румунији. У Словенији, како је истакао, Срби нису признати као национална мањина, што је јако чудно, са обзиром да је Словенија дугогодишња чланица Европске уније. Од ове године, по Тођеровим речима, у Словенији је српска влада основала Србима нову кровну организацију чиме их је поделила, јер су постојале већ две које су успешно радиле. Тиме је Србима смањен кредибилитет код словеначких власти. У Румунији је добро стање када су у питању права Срба и она је позитиван пример. Поштују се национална, културна, верска и сва друга права српског народа. Уз то, како наглашава Тођер, и Срби су одлично организовани у Румунији, али им недостаје већа подршка матице.

Вук Јеремић се захвалио Напредном клубу на позиву на конференцију. Истакао је да морамо спречити нови Јасеновац, те да је једино средство за то и напредак по питању права Срба разговор. Разговор на свим нивоима, како би се загарантована права и остваривала. Председник Народне странке је приметио негативан тренд у односима, а он лично чак и као опозиоционар покушава да доприносе напретку у односима стално посећујући Србе у региону и српске земље.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар