Nebojša Redžić: Otvoreno pismo ambasadorima

уторак, 28 априла, 2020 у 1:15PM

Otvoreno pismo

Ambasadorima i predstavnicima medjunarodnih organizacija

Vaše ekselencije, Gospodo

Neki od vas došli su u ovu zemlju jer su odabrani, s tim što su neki mogli da biraju, a neki od vas „po prirodi posla“, odnosno kao profesionalci. Mnogi su ranije znali gde će provesti sledeće 4 godine, pa su se shodno tome valjano pripremili- naučili jezik, upoznali istoriju ovog naroda, izučavali tradiciju, navikavali se na ćevape jos u svojoj zemlji.

Srbija je imala diplomatske odnose sa većinom zemalja u svetu, sa nekima i više od sto godina.

Verujem da ste došli u  Srbiju  u dobroj veri da ste nastavljač već učvršćenih veza i inicijator stvaranja novih prijateljstva i saradnje medju naša dva naroda.

Naglašavam i podvlačim između dva naroda.

Bez sumnje ste u toku svih dešavanja u našoj zemlji. Pratite štampu, analizirate rad institucija, dobijate poverljive informacije iz raznih izvora, imate svoje insajdere. Skoro da znate sve.

Dobro znate da u ovoj zemlji caruje korupcija (ne kada policajac, portir u bolnici ili inspektor na pijaci primi 10 evra ili korpicu jagoda) već ona na najvišem nivou, kada se dodeljuju koncesije, odobravaju tenderi, kupuju prodaju strateške kompanije.

Suspendovan je Parlament, sudstvo je pod potpunom kontrolom, Vojska, policija, tajne službe služe samo jednom čoveku i očuvanju režima, mediji su „van svake kontrole“, javni prostor „zagadjen“.

Dovoljno ste dugo ovde da primetite i priznate da je ova vlast nekompetentna, nestručna, prevrtljiva, represivna, breskrupulozna i da vas naziva prijateljem. Da, sve vas, svi ste im prijatelji.

Da vas predsednik Vučić, za kojeg, verujem, imate privatno mišljenje da je apsolutista, koji gradi kult ličnosti, koji upravlja strankom po sistemu Severne Koreje, koji kontroliše sve sfere društva, koji prijateljima danas naziva sve vas, da bi vas sutra za domaću upotrebu omalovažavao i diskreditovao. I vi dozvoljavate da vas takav čovek naziva prijateljem? Čak neki od vas i uzvraćaju.

Šta taj čovek može da vam pruži? Šta vaše države očekuju od njega. Zašto takva podrška? Šta ste vi uradili da ovog čoveka svojoj zemlji predstavite u pravom svetlu?

Želim  da verujem da su vaši interesi samo i samo saradnja na nivou diplomatije. Ništa više od toga.

I opet,  stalno ponavljate mantru o evropskim vrednostima, da smo mi deo Evrope, da nas željno očekujete itd.  Koga to očekujete.

Nožete li da okažete da vaša zemlja gaji iskreno prijateljstvo sa ovim narodom i da to nije prijateljstvo ograničeno trajanjem aktuelne opcije na vlasti, Vučićem, već trajno, iskreno i čvrsto.

Ne dozvolite da budete upamćeni u ovom narodu kao prijatelj jednog autokrate, već kao prijatelj ovog naroda.

Iskreno Vaš

Građanin Srbije

Nebojša Redžić

Beograd

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар