НК и Народна мрежа: Опозиција да се уједини!

петак, 10 септембра, 2021 у 6:16PM

„После неуспеха преговора и међународног посредовања око изборних услова, сматрамо да је потребно предузети следеће:            

1. Позивамо представнике опозиционих странака на разговор о стварању заједничког фронта и договор о најзначајнијим отвореним питањима. Предлажемо да тај састанак буде одржан у петак 24. септембра на двадесет прву годишњицу од првог  изборног пораза аутократског режима у историји Републике  Србије.           

2. Позивамо на превазилажење подела и одбацивање свега лошег у наслеђу бившег ДОС-а.  Дакле, против смо фрагментације опозиције,  лидерских сујета, службе властима или заграничним центрима моћи, као и  оптерећења небитним питањима.            

3. Јасно је да за победу над аутократским режимом опозиција прво мора да се пресабере и створи, макар у оном свом истинском и здравом делу, снагу која би могла да изврши потребан  и довољан притисак на режим. Ни 2000. нису били бољи услови, режим јесте претпрео поразе и био изолован, али се ништа не би догодило да на другој страни нису  стајале странке довољно моћне да контролишу изборе, превазиђу све препреке и заједно наступе на изборима.             

4. Позивамо истинску опозцију на уједињење и стварање заједничког фронта са јавним личностима, удружењима грађана и слободним медијима.            

5. Без обзира да ли ће истинска опозиција на изборе ићи са једном листом која би имала јасан и ограничен мандат или у три колоне, искуство показује да овакав режим може да буде свргнут само после победе једног, заједничког кандидата опозиције. Тај кандидат треба да буде надстраначки, демократски и патриотски. Сви то знају, само што можда немају интерес да управо сада то и примене.             

6. Коначно, позивамо представнике опозиције и на разговор о минимуму предизборних услова који ће сада бити дефинисан на основу пропуста европских посредника у понуђеном споразуму.“                                           

Владан Глишић и др Чедомир Антић

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар