НК: Подизање „минималца“ штетно за привреду и најугроженије раднике

среда, 11 септембра, 2019 у 10:04PM

 Када бисмо сви били запослени и када би постојало савршено тржиште, без монопола, државног сектора и ограничења, економска теорија каже да не би било потребе за порезима. „Минималац“ би био 0 динара. Свако померање од нуле указује на неправилности на тржишту. Уколико померање све више „иде“ од равнотеже, односно нуле, то јасно указује на све веће неправилности и на све нездравије окружење за пословање и рад.

  На Западу је „минималац“ велики и све већи, јер су синдикати стали у одбрану домаће радне снаге. Неправилности које се јављају у Аустрији, Швајцарској или Немачкој огледају се кроз јефтину радну снагу из иностранства. Уколико би се пустило слободно тржиште „пала“ би укупна просечна зарада и примања домаћег становништва. У Србији то наравно није случај! Овде се подиже „минималац“ уз помоћ поткупљених синдиката, како би се додатно напунили пропали државни фондови. Власт жели да дође до додатног новца, који ће искористити да поклони пензионерима по 5.000,00 динара, повећа плате у јавном сектору или да финансира, како каже председник СНС-а, здравство за које нико не зна где иде и како се троши толики новац.

  Подизање „минималца“ са друге стране штети најугроженијим радницима у приватном сектору и нема ниједан позитиван ефекат по привреду. Приватник опредељује одређени износ за плате. Уколико држава инсистира на већем износу бруто зараде, приватник ће отпустити одређен број радника. Ако је режиму стало до запослених, зашто не повећају само обавезан нето износ, а доприносе и порез оставе на истом нивоу!?

 Пре годину дана у Србији је било пријављено 320.000 људи на минималну зараду. Данас 350.000 људи ради за тај износ. Ово је доказ о штетности мере, јер није подстакла привреду ка бржем развоју и приближавању већег броја грађана просечној заради, већ напротив. Повећао се број људи који ради за најнижу зараду. Они су остали најугроженији и већи их је број.

 Повећан „минималац“ са друге стране не гарантује излаз из сиве зоне и већи приход за дражаву. У Србији је регистровано 116.000 паушално опорезованих фирми, што је чак трећина од укупног броја! Пракса у будућности ће донети само отварање фирми на запослене раднике, да се не би плаћали велики доприноси, чиме ће се додатно подстицати сива економија и онемогућавати исправан развој реалног сектора.

  Напредни клуб се залаже за борбу око просечне зараде и рад на повећању исте. Када је у питању минималац, боримо се за приближавање тржишној равнотежи, поштовање Закона о раду и ослобађање синдиката. Када нико не би радио за минималац уопште не би било важно колики је он и да ли постоји. Пореско релаксирање реалног сектора је предуслов брзог развоја привреде. 

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар