Odbrana Andrije Mandića: Režim kriminalizuje Srbe

петак, 3 маја, 2019 у 9:03AM

„Fridom haus“ i „Helsinki voč“ obavešteni su ispred Odbora za odbranu Andrije Mandića i ostalih poslanika u Skupštini Crne Gore, da će presuda 9. maja otvoriti put ka kriminalizaciji celokupnog srpskog naroda i njegovom konačnom i potpunom isključivanju iz crnogorskog društva.

Članovi Odbora su ih zamolili da prouče ovaj slučaj i pomognu progonjenim demokratskim poslanicima Skupštine Crne Gore i srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je, kako veruju, najobespravljenija nacionalna zajednica u savremenoj Evropi. Saopštili su da je čitav proces pristupanja Crne Gore u NATO prošao u atmosferi „lova na veštice i suđenju vođama najvažnijih opozicionih stranaka, koji su optuženi kao prevratnici“.P

– Suđenje je tokom protekle dve godine imalo čak dvestotine ročišta! Za to vreme nije predstavljen niti jedan materijalni dokaz optužbi. Sve je zasnovano na izjavama nekoliko ljudi sa društvene i socijalne margine. Krunski svedok optužbe, inače osuđeni ubica, koji je nedavno pobegao iz Crne Gore, smesta je promenio iskaz. Optuženi su bili sistematski maltretirani i obespravljivani, svedoci su bili pod pritiskom i ucenjivani. Prvostepene presude zakazane su za 9. maj 2019.godine, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Iako su drugi (raniji) datumi bili u opticaju, ovaj je odabran namerno kako bi optuženi i tako bili predstavljeni kao zločinci, fašisti i neprijatelji „evropskih vrednosti“ – ukazali su u pismu članovi Odbora dr Aleksandar Raković, istoričar, dr Jovan Ćirić, sudija Ustavnog suda Srbije, prof. dr Momčilo Pavlović, dr Miša Đurković, direktor Instituta za Evropske studije, Đorđe Vukadinović, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i prof. dr Čedomir Antić.

Ističu da je reč o vrhuncu dugogodišnjeg procesa ciljane diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i svake organizovane opozicije Milu Đukanoviću. Navode da su Srbi u Crnoj Gori podvrgnuti državnom pritisku u cilju asimilacije.

Oni su meta napada „divljih državnih kampanja mržnje koji ih predstavljaju kao fašiste, „petu kolonu“, neprijatelje države, te kao narod ubica i zločinaca koji je vekovama ubijao i zlostavljao stanovnike Crne Gore“.

Napisali su da su Srbi izloženi segregaciji i stalnom uskraćivanju prava, srpska kultura je pod udarom revizionizma i sistematskog brisanja, srpski narod ne uživa čak ni zakonom propisana manjinska prava u prosveti i kulturi, profesore izbacuju sa radnih mesta zbog pripadnosti srpskoj kulturi, učenike kažnjavaju i maltretiraju.

– SPC u Crnoj Gori koja ima najviše sledbenika u stanovništvu takođe je progonjena, njene sveštenike segreriraju i u određenim slučajevima proteruju iz zemlje, ruše njene bogomolje, a u proceduri je zakon prema kome će samo crkve SPC izgrađene pre 1918.godine biti nacionalizovane. Izbori u državi, čiji je predsednik optuživan za čitav spektar zločinstava – od ratnih zločina do šverca duvana bili su opterećeni sumnjama u regularnost i nemirima.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар