Осуђујемо одржавање манифестације „Мердита – добар дан“

четвртак, 18 септембра, 2014 у 11:25AM

Напредни клуб осуђује и сматра крајње непримереним одржавање манифестације „Мердита – добар дан“ коју у Београду организује НВО „Грађанске иницијативе“.

Организатори тврде да ће на том скупу бити представљена „културна сцена Косова“. Према програму манифестације, која наводно има за циљ помирење, учешће ће узети искључиво уметници албанске националности, а у промотивном материјалу „Грађанских иницијатива“ говори се о „Србији и Косову“, као две одвојене државе.

Чињеница да није најављено представљање нити једног јединог Србина са Косова и Метохије на овој манифестацији показује да је за „Грађанске иницијативе“ и сличне организације „мултиетничко Косово“ само албанско, те да је „културна сцена Косова“ искључиво албанска. Такав став је дубоко шовинистички, није демократски, није „европски“ и није тачан.

Срамно је што у време када српске грађане на Косову прогоне, када су им од стране албанских екстремиста и неосуђених ратних злочинаца на власти ускраћена елементарна људска и грађанска права, када их хапсе без основа и у недоглед држе у притвору, када се и даље ништа не зна о хиљаду несталих и када није видљива воља албанске већине и међународне заједнице да сва та питања буду решена, у Београду постоје појединци и организације које отворено раде у прилог албанског национализма. Под лицемерним изговором европејства и толеранције, ова удружења у ствари легитимишу масовни злочин који је над неалабанским становништвом на Косову почињен 1999. и  2004. године.

Напредни клуб најоштрије осуђује овакве и сличне скупове који очито имају за циљ да лицемерним неистинама о помирењу представе садашње стање на Косову и Метохији као нормално, односно да тиме легитимишу организоване злочине и дискриминацију над Србима и осталим неалбанцима који тамо и данас трају. Позивамо јавност на потпуни, ненасилни бојкот овог скупа.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар