Осуђујемо поређење Војводине са Каталонијом!

среда, 4 октобра, 2017 у 7:12AM

Напредни клуб осуђује понашање Ненада Чанка и његове ЛСВ поводом одржаног референдума у Каталонији. Тада је, на просторијама ЛСВ-а у Новом Саду поред војвођанске окачена каталонска застава, а широм северне Србије исписани су транспаренти “Војводина=Каталонија”, потписани од стране нерегистроване организације “Млада Војводина”.

Поређење АП Војводине са Каталонијом нема ни историјског, ни етничког ни политичког основа. Каталонци су народ који има свој језик, који је неколико пута гласао за своју самосталност и који је играо активну улогу, између осталог, и у другом светском рату у борби против фашизма. АП Војводина је на другој страни заснована на нетачним тврдњама о експлоатацији покрајине од стране Београда. Концепт војвођанске нације доживео је дебакл на претходном попису. Чанкова некадашња Лига социјалдемократа Војводине/Југославије ( од распада СФРЈ само ЛСВ ) своје федералистичке тежње базирала је на Уставу из 1974. године, на основу кога су Војводини и враћене надлежности тзв. “омнибус законом” из 2001. године.

Југословенство “лигаша” неупоредиво је са каталонским народом и ситуацијом у овој, сада већ, држави. Упозоравамо целокупну јавност у Србији да ЛСВ и Ненад Чанак својим политикантским понашањем свесно стварају тензије угрожавајући уставни поредак у држави, а све са намером да скрену пажњу на себе и покушају да изађу из зоне од 1% подршке међу грађанима Србије.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар