Паника у Српској напредној странци

недеља, 19 новембра, 2017 у 6:24PM

Огроман пад популарности Српске напредне странке, који је последица вероватно најлошије владавине у Србији од поновног увођења вишестраначја, а конкуренција је велика, увео је панику међу водећим људима у овој странци. 

Поред још једног срамоћења Републике Србије, када је председник државе говорио на главном одбору странке, могли смо видети нову математику национал-бољшевика. Одлука да се не распишу ванредни парламентарни избори заједно са београдским можда јесте изненађујућа, пре свега, због досадашњег искуства са Александром Вучићем и његовим емоцијама према изборном процесу. Ипак, оваква одлука шаље јасну поруку. Паника влада редовима СНС-а. 

Популистичка мера додатка од 5.000,00 динара пензионерима, као и најављено повећање пензија и плата у јавном сектору, упућују на скоре изборе, који ће се одржати пре негативних ефеката ових мера. Негативни ефекти су веће оптерећење на приватни сектор, те вештачки раст потрошње који ће повећати инфлацију и довести до значајнијег пада динара…

Магови маркетинга и испитивања јавног мњења пратиће своју логику. Убирај позитивне краткорочне ефекте, пре него што наступе дугорочни штетни.

Београдски избори су жртвовани. Истовремено одржавање републичких и београдских био би превелики ризик за „напредњаке“, јер би могли већ у марту да оду са власти. Овако, пораз у Београду, већ је стављен у демагошки контекст.

Парламентарни избори вероватно ће се одржати на јесен 2018. године, пре највећег пада привредне активности, раста инфлације и депресијације динара. Они ће бити довољно близу београдских да би СНС својом евентуалном победом могла да преокрене свој негативан тренд који ће изазвати пораз у Београду.

 

 

 

 

Posted by
Categories: Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар