Партија добре државе

четвртак, 30 јула, 2015 у 12:06PM

Из Велике Британије нам долази нова глобална политичка идеја. За разлику од умрлог комунизма који је игнорисао националне и слободарске идеје, и умирујућег капиталзма који је злоупотребио демократију и искористио слабости необразованог полупаганског грађанства, идеја „добре државе“ доноси нов, хуман (али не лицемерно левичарски) поглед на развој човечанства.

Партију је основао др Сајмон Енхолт, чувени британски научник, творац концепта „нациоиналног брендирања“ и један од најтраженијих светских консултаната из области јавне дипломатије.

Идеја партије је начелно једноставна, а то је – помозимо другим народима. Партија се залаже да држава не буде себична и решава само унутрашње проблеме правећи компромисе са сопственом елитом и сиромашним гласачима (не мислим само на финансијски сиромашне, већ и духовно, морално и образовно), него треба да тежи да помогне другим народима широм света.

Питаћете се, како нпр. Србија може да помогне другима, када ни себи не може да помогне?! Ипак, ово је више филозофско него егистанцијално или политичко питање, јер се онда може поставити и контра питање: зашто било коме да помогнемо, када смо дугорочно сви мртви? Дакле, бити добар је ванвременско и морално питање али је оно често у историји, а тако је и данас, нажалост, политичко питање.

Овде се не мисли првенствено на материјалну помоћ, већ на размену идеја, културе, искустава и знања.

„Дељењем се множи“, био је савет мог стрица када сам почињао да стварам породицу и почињао свој живот. Из свог скромног искуства могу да потврдим да је то истина. Само, треба бити опрезан, јер дељење није исто што и бацање, а управо је дељење суштинска политичка идеја ове наднационалне и глобалне партије. Бацање је грех, а дељење је његова супротност.

Партија др. Сајмона Енхолта не негира нацију нити националне државе. Напротив, у њима проналази инспирацију и знање, односно решење проблема.

Шта човек може добити приступањем овој партији? Могућност да напредује као личност дајући допринос да човечанство живи боље, упознајући нове људи и идеје. Дакле, супротно од партија које данас егзистирају на Западу (дакле, и код нас), где нуде исто напредак али каријерни. Учлањење у партију је бесплатно и обавља се искључиво преко Интернета (www.goodcountry.org)

Познати научник др. Енхолт је осмислио и начин мерења ове проблематике који се зове „Good Country Index“ (индекс добре државе). Овај индекс мери седам кључних фактора: наука и технологија, култура, мир и стабилност, поредак, клима (екологија), просперитет и једнакост и здраве и благостање.

Србија се налази на 62. месту од 123 државе које су посматране. Испред смо Румуније, Босне и Херцеговине, Литваније, Албаније, Турске, Летоније, а иза Мађарске, Хрватске, Словачке… На првом месту је Исланд, а следе Финска, Швајцарска, Холандија и Нови Зеланд. Занимљиво је да су Сједињене Америчке Државе на тек 21. месту, а Русија на 95. Србија је најбоље оцењена у науци и технологији (23.) и култури (31.), а најлошије у екологији (претпоследња на листи). Ово не значи да је Србија еколошки катастрофална или прљава, већ да се не труди око очувања своје околине нити брине да ли ће другима то сметати. Наравно, не може се тумачити ни да Министарство културе ради сјајно свој посао, већ да је наша култура сама по себи јак потенцијал, а знајући буџет овог министарства и какве је приоритете имало и има, није ни потребно полемисати о његовом утицају на овај резултат.

Дакле, иако глобална идеја, Партија добре државе нема револуционарне циљеве, већ жели да окупи људе који желе да унапреде себе тако што ће учинити нешто за друге и тако учинити да сви живимо боље. Можда ће неко ову идеју назвати утопијом, можда ће неко у њој видети заверу или неозбиљану елитистичку политичку пируету, али у мору истих идеја ова у најмању руку пружа другачији поглед на свет.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар