Писмо Напредног клуба МСП-у поводом увредљиве изјаве г. Ранка Кривокапића

среда, 22 маја, 2013 у 10:06PM

Напредни клуб је 22. маја 2013. године упутио писмо министру иностраних послова Републике Србије господину Ивану Мркићу са захтевом да МСП реагује на бестидне увреде упућене српском народу и напад на Српску православну цркву, односно Митрополију Црногорско-Приморску.

Надамо се да ће наша држава реаговати на адвекатан начин у складу са европском праксом и нашом традицијом.

.

.

Писмо преносимо у целини:

Ваша Екселенцијо,

У име организације УГ Напредни клуб из Београда која прати политичка права српског народа у региону и о њиховом стању издаје редовне годишње извештаје, тражимо да у складу са чланом 13. Устава Републике Србије и добром праксом других европских земаља, МСП сместа реагује оштрим демаршом поводом инцидента који је изазвао председник Скупштине Црне Горе г. Ранко Кривокапић.

Г. Кривокапић је поводом најаве да ће Српска православна црква разматрати канонизацију црногорског владике и песника српског националног препорода Петра Другог Петровића-Његоша изјавио:  „Они  чији  су  хероји  и  свеци  били  злочинци  после  Другог  светског  рата  и  након последњег рата, морају да покушају да се сакрију иза црногорске чистоте„.

Ово је очигледан пример отвореног шовинизма и бестидне, фашисоидне увреде целог српског народа. Такође, на делу је и недопустиво мешање једне међународно признате државе у рад признате православне цркве, која има више од 440.000 верника у Црној Гори.

Верујемо да о овом инциденту треба подробно да буду обавештени ОЕБС и Савет Европе.

.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар