По Уставу, држава Србија дужна да реагује!

петак, 28 априла, 2017 у 2:40PM

Саопштење Напредног клуба поводом ситуације у Македонији и региону:

Напредни клуб позива државне органе у Србији да хитно реагују поводом ситуације у Македонији и пруже сву неопходну подршку и заштиту српском народу који живи у овој држави. Подсећамо надлежне да је према члану 13. Устава Србија дужна да „штити права и интересе својих држављана у иностранству“, те да „развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом“.

У протеклих девет година, у редовним извештајима о правима Срба у региону, Напредни клуб указује јавности и држави да су у Македонији Срби повремено мета националистичких испада македонских и албанских националиста, да се прогони Српска православна црква, те да су и албански и македонски националистички екстремисти изузетно оштро и негативно настројени посебно према српској популацији (Извештај о Македонији за 2015/2016 достављамо у прилогу).

Србија и Срби у региону се већ годинама налазе под притиском националних екстремиста широм региона који су подржани од дела земаља Запада. Протеклих неколико месеци сведоци смо диретних претњи и позива на рат против Срба и Србије, пре свега од стране албанских ектремиста на Балкану.

Успон албанског национализма у региону чији је фактор интеграције мржња према Србима озбиљан су проблем који Србија више не сме да настави да игнорише. Државни органи у Србији су дужни да сачине и јавно изнесу конкретан план и мере у актуелним околностима, као и да припреме јавност за очито неизвестан и напет период пред Србима и српском државом.

Зарад побољшања односа са Западом и обезбеђивања западне подршке за сопствени опстанак, готово све власти у Србији су протеклих догина жртвовале легална, легитимна и међународно призната права Србије и српског народа. Иако је из економских и вредностних разлога разумљива амбиција да се Србија приближи западним земљама, политика чији је исход увек повлачење и попуштање на државним и националним питањима довела је до тога да Србија губи своју државност а да Срби постају европски Курди – народ без државе, чија људска права сви крше и око чије се земље сви отимају.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар