Поглавље 29: Признање Косова и окретање леђа Русији

среда, 21 јуна, 2017 у 2:43PM

Доласком председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, између осталог, биће отворено и поглавље 29 за приступање Европској унији – Царинска унија. Другим речима, пут започет измештањем преговора о АП Косово и Метохија из Уједињених нација у Европску унију, настављен потписивањем издајничког Бриселског споразума, завршиће се отвореним признањем Косова као државе и директним кршењем постојећег Устава.

Подсећамо да се Напредни клуб залаже за промену Устава по многим тачкама, па и по питању Косова и Метохије. До тад, постојећи Устав поштујемо и бранимо као највиши правни акт у држави.

Појам царинска унија подразумева простор на коме не постоје унутрашње препреке кретању робе, а на робу која улази из трећих држава примењују се заједничка правила, царине и квоте. Србија ће након приступања, као и све државе чланице ЕУ, примењивати исту царинску стопу на робу увезену из држава које нису чланице ЕУ. На пример, приступањем ЕУ, граница Србије са Хрватском и Мађарском ће постати унутрашња граница ЕУ, на којој ће се укинути царинске контроле, док ће граница са Босном и Херцеговином или „Косовом-УНМИК“ постати спољна, на којој ће царинска контрола бити задржана. Ово признање граница како их доживљава ЕУ и земље чланице ове организације, од стране Србије представља коначно одрицање од јужне покрајине.

Самим отварањем поглавља 29 Србија признаје Косово као државу и дефинише своје нове границе.

Друга последица наставка преговора са Европском унијом јесте затварање врата више него повољном бесцаринском режиму који Србија има са Руском Федерацијом. Царинска унија ЕУ значи да све земље чланице имају исти царински режим према сви другим земљама света. Србија има уговор о слободној трговини са Русијом, те ће он аутоматски бити поништен ступањем у царинску унију ЕУ, што је директна штета за велики број српских фирми и целокупну, ионако грцајућу, српску економију.

Посебно подсећамо да је Србија Споразумом о стабилизацији и придруживању једнострано укинула све царине земљама чланицама Европске уније, а да је ЕУ такође унилатерално свим земљама Балкана укинула царине!

Намеће се питање, који је онда циљ отварања поглавља 29 ако практичне и економске користи нема? Једини ефекат отварања поглавља 29 јесте признавање тзв. државе Косово и њених граница и уз то окончање бесцаринског режима Русије и Србије.

Напредни клуб упозорава на штетност свих наредних корака које ће преузети Влада Александра Вучића, на челу са Аном Брнабић. Позивамо их да одмах престану са наведеном политиком јер она доноси само штете грађанима Србије и уз то представља кривично дело кршења Устава Републике Србије.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар