Posle Nemačke, SAD i Velika Britanija čestitaju tzv. Kosovu na energetskoj nezavisnosti

среда, 22 априла, 2020 у 12:32PM

Nakon što je Kosovo steklo energetsku nezavisnost pošto je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno, čestitke Kosovu na postizanju sporazuma sa ENTSO stižu iz američke i britanske ambasade u Prištini.

Iz ambasade SAD čestitaju Kosovu na postizanju sporazuma sa ENTSO-e i članovima Regionalne grupe kontinentalne Evrope na uslovima za priključenje na evropsku električnu mrežu.

Usvajanje ovog sporazuma dovodi do ostvarenja projekta koji je započeo 2013. godine, podsećaju, a sa ciljem, kako su naveli – povećanja energetske sigurnosti u regionu.

„Sjedinjene Države ohrabruju strane da pronađu kreativna i održiva rešenja za podsticanje dalje ekonomske integracije“ i dodaju da se „raduju nastavku saradnje sa Kosovom i mnogim njegovim partnerima u sprovođenju ove odluke i dalje integracije u evropsku zajednicu“.

I iz britanske ambasade u Prištini istovremeno stižu čestitke Kosovu na, kako vide, uspešnom glasanju o Sporazumu o priključenju između kosovskog operatora prenosnog sistema električne energije, KOSTT i evropske mreže TSO-a, ENTSO-e, koji se sada može potpisati.

„Ovo je važna prekretnica za Kosovo i region“, zaključuju iz ove ambasade.

Podsetimo, juče se oglasila i nemačka ambasada u Prištini, čestitajući kosovskom mrežnom operatoru KOSTT i kosovskoj vladi na tome što će, kako navode, Sporazum o priključenju konačno omogućiti uspostavljanje nezavisnog kontrolnog područja za Kosovo.

Nemačka vlada i njena izvršna organizacija „KfW“ uložile su do sada blizu 100 miliona evra u proširenje i modernizaciju kosovske prenosne mreže, a jedan od rezultata investicije jeste i dalekovod između Kosova i Albanije.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak je izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno. KOSST koji je sve do sada funkcionisao u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), kako sada kosovska strana očekuje, izlazi iz ovog područja i pripaja se bloku sa albanskim operatorom prenosnog sistema OST. 

U aprilu prošle godine KOSTT i OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo – Albanija (blok AK), kada je KOSTT ujedno najavio da je ovaj sporazum preduslov za nezavisno delovanje KOSTT-a, najavljujući stupanje na snagu ovog sporazuma upravo u aprilu 2020. godine nakon potpisivanja i početka primene novog sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-e.

Iz Beograda još uvek bez zvaničnih reakcija iako je poznato da se Srbija do sada protivila prijemu KOSTT u Evropsku mrežu prenosnog sistema, ali isto tako i da je u tački 10 Briselskog sporazuma o energetici iz 2013, predviđeno da KOSTT postane član Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO).

(Kossev)

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар