Preletači, prevrtači i gologaćani

среда, 24 фебруара, 2010 у 12:00AM

Oktobra ove godine navršiće se puna decenija od smene Režima Slobodana Miloševića. Miloševićevi protivnici su od tada svi od reda probali neki vid koalicije sa Socijalističkom partijom. Čak i LDP, partija ekstremnog govora, već drugu godinu podržava Beogradsku samoupravu u kojoj je SPS. Desetogodišnjica demokratskih promena aktuelizuje zato, više nego bilo šta drugo, pojavu preletača i prevrtača, političkih „prebeglica“ i ideoloških konvertita na našoj javnoj sceni. Meni nije čudno što je pristalicama Tomislava Nikolića mila Evropska unija. Njihova načela oduvek su prilično klimava: od američkih dobrovoljaca u Prvom, do Sadamovih saveznika u Drugom zalivskom ratu… Od saveza sa Rusijom i Belorusijom, preko neo-nesvrstavanja do evropejstva kao političkog uslova za savez…

Zato je Čedomir Jovanović, vođa LDP-a, mnogo zanimljiviji. Njegova partija je tvrdila: „Volim Srbiju – govorim istinu!“

O pitanju Kosova Jovanović je nedavno izjavio: ”Ne postoji nijedan političar na svetu koji bi izašao i rekao – uzmite nam deo teritorije. Ja nikada na tako nešto nisam mislio, iako mi je puno puta to stavljano u usta…“

Pre samo dve godine Jovanović se brecnuo na novinara koji ga je pitao oko jasnog stava LDP u prilog nezavisnosti. “Ja ne mislim da je to greška. Mnogi od nas su to rekli.“ Plan LDP o statusu Kosova iz 2005. u samom naslovu kaže: „2K – TERITORIJA ZA RAVNOPRAVNOST”, dakle priznanje nezavisnosti za konstitutivnost preostalih Srba.

Ali, ne tako davne 1997. Jovanović je javno poručio jednom albanskom vođi: “…Vi ste bili autonomna pokrajina Republike Srbije i niste imali elemente države… Ali, moram Vas upoznati sa činjenicom da je vaša autonomija prestala onog trenutka kada se Skupština Autonomne pokrajine Kosovo samoraspustila 1989. godine … Autonomije koje su nuđene kao resenje Ustavom iz 1974. godine potpuno (su) anahrone, prevazidjene. Voleo bih da vas upoznam sa konceptom regionalizacije Srbije kako biste imali prilike da vidite kako, bar u projektu, izgleda moderno uređena zemlja.”

Postoje golubovi preletači i prevrtači… Postoje međutim i golubovi gologaćani. Možda su ovi poslednji problem savremenog srpskog društva i naših stranaka uopšte. Šta reči… Srećna Vam godišnjica promena.

Tekst o predsedniku LDP-a, Čedomiru Jovanoviću, koji je Blic ipak prihvatio da objavi.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар