Проф. др Милан Матијевић: Бојкот – горак лек против обесмишљених избора

четвртак, 25 јуна, 2020 у 10:00PM

Бојкот избора је био горка опција грађанима жељних промена на боље, али није био мио ни властима, ни опозицији. Десио се као изнуђено решење, и као могући ”гандијевски” допринос за оздрављење српског друштва и институција урушене државе. ”Зашто бојкот?” – у друштву видљиве неправде и сиромаштва? Бојкот није прихватљив за информисане, па и самим тим, и врло незадовољне грађане. Они захтевају акцију за промену, независно од очекиване технологије избора и немогућности релевантног информисања за већину грађана. Бојкот није прихватљив ни најрањивијим групама грађана, које не желе да се мешају са ”политиком”, али са ”политиком” сарађују, јер ”политика” има начина да им помогне или одмогне, или чак и да их надзире да ли испуњавају очекивања ”владајуће политике”. Међутим, дан после бојкота, донео је и ново непосредно искуство већини грађана Србије, а које се може сажети у следећем:

Избори су обесмишљени. Своде се на инжењеринг притисака, насиља, моралне трговине, лажи и обмана. Нема шта да се бира. Само се мери ефекат овог или оног насиља. Нема информисања или конкуренције опција, нема идеологије, нема поштовања истине или ауторитета вредности, већ само ментално, медијско и егзистенцијално насиље, зомбирање и застрашивање. Бојкот је учинио да изборни инжењеринг постане транспарентан.

У страху од мале излазности, ретки су грађани којима се СхС владајуће партије нису директно обратиле да прекрше тајност свог изјашњавања на изборима. Треба ценити жртву бојкота и могућу просветитељску улогу ових избора. Непосредно народно искуство ће допринети жељи да се поврати народна воља!

Постојеће напетости у друштву су нерешиве без организовања регуларних избора у што скоријем року. Окупација друштвеног амбијента кроз лажни изборни процес није историјска новост. Пуно пута је и виђена и описивана на разним нивоима. 

Posted by
Categories: Актуелно

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар