Radević: Ostao sam bez posla zato što sam Srbin

среда, 24 јануара, 2018 у 4:08PM

Radnik Katastra Igor Radević (33) podneo je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv načelnika beranske Uprave za nekretnine Velibora Marjanovića zbog navodnog progona “na osnovu razlike u nacionalnosti i etičkom poreklu“.

Radević tvrdi da mu nije produžen Ugovor o delu u državnoj instituciji, jer je Srbin.

On kaže da je tome „kumovao“ Marjanović, koji odbacuje sve optužbe. Ističe da je duže od tri godine radio kao pravnik, stručni konsultant i predsednik Komisije za izlaganje javnih podataka.

Načelnik je od prvog dana dolaska na tu dužnost počeo da vrši progon i iskazuje netrpeljivost prema meni, kada je ušao u moju kancelariju i zahtevao da je napustim zajedno sa ostalim članovima Komisije“.

Radević je ocenio da se “vrhunac neprimerenog, neprofesionalnog i nasilnog ponašanja“ dogodio u oktobru kada ga je Marjanović pitao – čija je zastavica koja je bila u kancelariji na stolu „i koje države je ta zastava“.

Odgovorio sam mu da sam zastavicu tu zatekao, ali da je sramota da on kao intelektualac ne zna da je to zastavica Knjaževine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena. On je očigledno mislio da je to nekakva crkvena srpska zastava. On je uprkos tome uklonio iz kancelarije. Ovaj postupak predstavlja ispoljavanje nacionalne i verske netrpeljivosti“, napisao je Radević u prijavi.

On tvrdi i da ga je načelnik maltretirao po osnovu njegovog Ustavom garantovanog prava na upotrebu ćiriličnog pisma.

Koristim i latinično i ćirilično pismo i napravio sam veliki broj rešenja. Kada sam mu dao pet rešenja na ćirilici, on mi je vratio i tražio da ih prekucam na latinici“.

Ponašanje Marjanovića karakteriše kao „flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom Crne Gore, nizom drugih podzakonskih akata, Evropskom Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, kao i drugim opšteprihvaćenim Međunarodnim dokumentima koji regulišu oblast ljudskih prava i sloboda, a čiji je Crna Gora potpisnik“.

Kako se radi o sistematskom kontinuiranom progonu prema meni, od strane Marjanovića, zasnovanog na nacionalnoj i verskoj netrpeljivosti, te ličnom antagonizmu, iživljavanju i samovolji dotičnog, uz zloupotrebu službenog položaja, podnosim prijavu…”.

Radević tvrdi da je Marjanović poslao nadležnima u Podgorici zahtev da mu se ne produži ugovor.

Devetog januara je bahato ušao u moju kancelariju i doslovce mi rekao – od sutra ne dolazi na posao. Ne želim da komentarišem njegove profesionalne sposobnosti, ali je žalosno da on mene, koji sam za tri godine pokazao na poslu koliko znam i umem, na početku karijere sputava na ovaj način, i to samo i isključivo zbog nacionalnih i verskih opredeljenja“.

Radević navodi da se na, kako kaže, poslednji korak odlučio nakon što su ranija pisma direktoru Uprave za nekretnine i sve njegove žalbe naišle na „ćutanje administracije“.

Sebe želio da ugradi u dobrobit države u kojoj je od rođenja

Radević kaže da je istog dana kada je predao krivičnu prijavu napisao pisma premijeru Dušku Markoviću, ministrima finansija i ljudskih i manjinskih prava Darku Radunoviću i Mehmetu Zenki, kao i ombudsmanu Šućku Bakoviću i Mreži za razvoj nevladinog sektora (MANS).  Pismo iste sadržine uputio je i predsedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću.

Ja sam Srbin po nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti, pripadam Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nisam član nijedne političke partije. Završio sam Pravni fakultet u Podgorici i položio pravosudni ispit. U ovoj zemlji sam rođen, odrastao, školovao se i stečeno znanje i cijelog sebe želeo da ugradim u opštu dobrobit i ljubavi prema njoj. Kada igra reprezentacija Crne Gore, zdušno navijam za nju. Nijednim svojim gestom na poslu, nikada nisam ugrozio ničije pravo na nacionalnu pripadnost, niti versko ubeđenje, niti sam ikada na poslu govorio o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti“.

Marjanović: Da sam Musliman…

Marjanović tvrdi da ne zna koje je nacionalnosti i etičkog porijekla Radević i da ga to ni ne interesuje.

Na poslu nikoga ne omalovažavam, pa ni njega. Vodim računa o svom ponašanju prema saradnicima. Da sam ja Musliman, ili Bošnjak, ili… mogao bih da prihvatim ovakvu tvrdnju. Ovako, ona kod mene izaziva samo prezir“.

On  dodaje da kancelarija načelnika Područne jedinice predstavlja državnu imovinu i da u njoj mogu da stoje samo obeležja i simboli koji su zakonom propisani i da, uz sve uvažavanje istorijskih činjenica, zastavi Knjaževine Crne Gore nije mjesto u kancelariji državnog organa.

Rešenja koja potpisujem su pisana i latiničnim i ćiriličnim pismom. O tome postoje dokazi u predmetima. Rešenja na koja se poziva i Radević, i koja sam vratio da se urede, sadržala su dosta grešaka, koje su se odnosile na to da je uvod pisan ćirilicom, dispozitiv latinicom, obrazloženje ćirilicom. Radević nije ovlašćeno službeno lice za vođenje upravnog postupka. Postupak vodi po mom ovlašćenju, a ovlašćeno lice za potpisivanje rešenja u tom slučaju sam ja. Valjda mogu, kao lice koje odgovara za zakonitost rešenja, da odbijem da ga potpišem i tražim da se ispravi“.

On kaže i da je Komisija za izlaganje, čiji je predsednik bio Radević, prestala sa radom krajem oktobra 2017. godine, a da je na njegov zahtev sa njim potpisan Ugovor o delu, na vremenski period od dva mjeseca (01.11- 31.12.2017). „Krajem decembra 2017. godine obratio sam se zahtevom direktoru Uprave da se imenovanom ne produžava ugovor o delu. Na kolegijumu, koji je održan dana 09.01.2018.godine, saopštio sam Igoru Radeviću da mu je Ugovor o delu istekao 31.12.2017.godine, da nema potrebe za njegovim angažovanjem, te da od sutra ne dolazi na posao. Iz navedenog se može utvrditi da su tvrdnje Igora Radevića proizvoljne i netačne i odbacujem ih sa gnušanjem“, saopštio je Marjanović.

( „Vijesti.me“ )

Posted by
Categories: Вести, Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар