Разлог

понедељак, 21 септембра, 2015 у 9:53AM

Шта данас грађанима Србије нуде СНС, СПС и ДС? Где је разлика међу њиховим политичким конфекцијама – чији садржај нити су креирали њихови чланови, нити су захтевали грађани (потпуно заокупљени телевизијским шпијунарињем олоша који глуми гламурозни живот), нису га иницирале највише националне установе, научна заједница, политичке, привредне или културне елите – већ неколико обилно финансираниј страних невладиних организација, а у земљи га промовисали и просечним бирачима га прихватљивим учинили пар маркетиншких агенција и неколико парадржавних медија.    

Какав програм имају ове странке? СНС се разликује од ДС-а из времена њене највеће популарности само по томе што је отвореније пошла у признање Косова и што иза себе има велики број хапшења корупционаша без осуда. Какав је то успех учињен кад је реч о европским интеграцијама? То што је иза нас само Босна и Херцеговина, која би (да тамо којом „срећом“ не живе и Срби) већ две године била део уније? Да ли је народ Србије икада на поштен и демократски начин консултован око тога да ли жели да наша држава буде део Европске уније? Ствари су се радикално промениле после 2005. и 2008. године, само се нису промениле наше властољубиве и користољубиве владе. Да ли постоји било каква политичка, економска, социјална или државотворна агенда које се држи ова или се држала нека од претходне две владе Србије? Понижавање по региону? Плитке шовинистичке и популистичке кампање по парапартијским медијима? Факирско настојање да буду испуњени захтеви ММФ-а (који нису „зле чике“ како није мислила она која је до 2008. јавно захтевала да нам пре сваке сарадње државе НАТО прво исплате ратне репарације), а гледаоци риалитија убеђени да је живот све бољи, запосленост све већа?

Постоји ли (осим непрекидне изборне кампање) ишта стварно код вођа СНС и СПС? Други Бриселски споразум, који представља дубоку повреду Устава Србије, само је диктат којим Србија и Срби ништа нису добили. Али то не смета унуку брата Николе Пашића да осмехнуто говори о некаквих 5:0 за његово филигранско политичко божанство. Шта су то „извршна овлашћења“?То је свакако „чиста глупост“, јер сада је инаугурисан четврти стуб власти. Поред извршног, законодавног и судског – наш Џон Лок измислио је и „надзорну власт“. Али битно је да је у Штрпцима, српској енклави на Косову, СНС-у приступило 3.000 грађана. Био је тамо и судија који је Вучићу доделио 5:0… Поносан је, срећан… Само још када би проверавао да ли су они међу учлањенима старији од 35 година већ у своје време били чланови СПС-а, ДСС-а, Демократске алтернативе Небојше Човића, Г 17 и ДС-а… Тим редоследом.

СПС се држи традиција. Милошевића су сменили а да није знао. Покајали се нису никада.  А идеолози им се не мењају – Марковић је био 1990., Марковић је данас. И Дачић је човек традиције… Дружи се са сумњивим типовима  – приватно. Јавно је у нехигијенским коалицијама… Његов највећи успех је што је на власти и политички жив.  Највећи феномен СНС и СПС јесте што уопште имају бираче. Да ли је могуће да исти људи могу без користи волети Милошевића и Шешља а гласати за Вучића и Дачића?

Нушић је писао „дај ми већину па ћемо видети чија је кривица“. Сви криминаци знају да је јако важно не признати. Тако је и у нашој политици. „Срам вас било што ме питате за тих 10, 17… година, ја сам раније све признао и поклоници „Фарме“, „Парова“ и „Великог брата“ су ме поново изабрали…“ Дачић каже и како би пет година после првог разоткривања веза са М. Бананом, све и да је умро, до сада „васкрсао“. Дачићу, као и свим другим људима, желим што дужи живот. Међутим, ретки васкрсавају пре Судњег дана. А мислим да нико не васкрсава из Пакла.

Али није време за Катехизис… Код нас се нису извињавали за убиства, издају, крађу, лаж или слуђивање народа… Али се, ево, већ три године извињава Демократска странка. Чудесна странка. Критикују СНС, а разликују се само по томе што верују да нису само они – демократе – непоштени и лоши момци српске политике. Неспособни да изнедре озбиљнији програм, још мање кадри да га у дужем раздобљу следе… Зависни од ЕУ у мери која их чини смешним.  Хтели су да мењају Милошевићев режим из конфисковане виле коју им је исти режим и дао када су били добри. Јединствена реформска странка која је вршила демократске промене а вођство јој је прокомунистичко. Један њен вођа кокетира са Сиризом али и екстремистичким и антипарлментарним групама у земљи. Сада још овај аутоманифест… Да не споменем и да је члан ДС својевремено постао прва и последња особа у Србији која је судски лустрирана.

Зато нам је овако. 

Чланак објављен у Политици 17.9.2015.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар