Реаговање посланика Бојана Ђурића на писмо Напредног клуба

среда, 6 фебруара, 2013 у 8:53AM

Одговор посланика Либерално-демократске партије на писмо упућено посланицима Народне скупштине Републике Србије од стране Напредног клуба. Његов одговор је објавила Политика, 05. фебруара 2013. године.

Уважени господине Антићу,

недавно сте упутили писмо народним посланицима, позивајући их да формирају групу за укидање АП Војводине. Одлучили сте да мени писмо не пошаљете, изговарајући се коментаром на „Твитеру” да ћу се успротивити идеји Напредног клуба. Ипак, дијалог је важан. Одлучио сам да писмо узмем на послугу, пажљиво га проучим и понудим одговор на ваше тезе.

Прво, почетак писма почива на очигледно нетачној тврдњи да је данашња аутономија Војводине једнака оној из 1974. Као образован човек, знате да су потпуно неупоредиве ингеренције данашње АПВ и њен положај у оквиру Србије и принципи организације некадашње СФРЈВерујем да вам је познато да се Југославија давно распала. За разлику од ње, данашња Србија је држава у којој постоји вишепартијски систем, парламент је једнодоман, Војводина нема представнике у посебном скупштинском дому, правосуђе је другачије уређено… Србија, за разлику од СФРЈ, нема колективно председништво у коме је Војводина имала свог представника. Данас председника републике бирају сви грађани ове земље непосредно, по начелу „један човек, један глас”.

Друго, контрадикторне су ваше истовремене тврдње да Војводина има превише надлежности и да Скупштина АПВ ретко заседа. Да Војводина има превише ингеренција онда би ваљда њен парламент чешће заседао и доносио одлуке у тим предимензионираним пољима надлежности.

Треће, на половини текста крећете у хаубичну паљбу фразама. Кажете да се, због аутономије, умањују права српског народа и да је прекршено право на пропорционалну заступљеност. Где то, докторе Антићу? У Скупштини Србије има 250 посланика изабраних на изборима на којима је цела Србија једна изборна јединица. Странке националних мањина морају да достигну природни праг, али то правило није везано само за партије из Војводине. У Скупштини Војводине? Ни тамо не постоји ниједно правило које би нарушавало пропорционалну заступљеност Срба у односу на друге народе.

Кажете да постоји „медијска сатанизација Србије и српског народа” омогућена аутономијом. Ко спроводи ту сатанизацију? Где сте је видели? И преклињем вас, нађите неки научнији израз од оног којим су нас тровали они који су и вас пре 16 година оптуживали да, као учесник студентског протеста, учествујете у „сатанизацији” свог народа.

Где се то води „систематска кампања затирања традиција и колективног сећања” под окриљем аутономије? Хоћете да кажете да су органи Војводине и они који су за аутономију некакви конквистадори који спречавају некога да слави славу, крсти дете, пости, прави традиционални недељни ручак, седи на кибиц-фенстеру, обожава чварке или гулаш, слободно чита Сремца, Лазу Костића или Васка Попу? Да се, појединачно и колективно, сећа најлепших и најболнијих догађаја из прошлости српског и других народа у Војводини? Подсећам вас, годишњица одвратне фашистичке рације се сваке године обележава у Новом Саду. Ми у остатку Србије без аутономије не можемо годинама да уредимо Старо Сајмиште.

Сећају се људи у Војводини, и спонтано и организовано, свих најважнијих догађаја из своје прошлости. Нема везе аутономија с тим. И присаједињења, и окупације и ослобођења, и насилног принудног откупа и економског развоја у тадашњем систему, уз све његове мане… Сећају се и јогурт револуције, генерације Војводине која је била првак земље крајем осамдесетих, а војвођански бендови држали сцену онда када је она у остатку Србије била уништена.

Памте, кроз приче старијих, добру књижевност и гледајући оно што радите, да је родољубаца, Фема, људских слабости и малограђанштине која свађа Поп Ћиру и Поп Спиру било једнако у сваком времену. И онда кад Војводина није била у Србији, и када су попове одменили комунистички проповедници, и после када се Југослав Костић питао колико и Сејдо Бајрамовић.

Нема то везе за аутономијом, драги мој Антићу. Небитно је да ли је у згради Бановине покрајинска администрација, касарна или дискотека. Зато нећу да укидам аутономију Војводине. Зато што се сећам, а сећају се и они који у Војводини живе, шта долази после јогурт револуција.

Посланик ЛДП-а, Бојан Ђурић

Политика 05. фебруара 2013. године. Линк: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Etiketa-za-jogurt.sr.html

Писмо посланицима преузети овде.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар