Рехабилитација Крађорђевића

недеља, 14 децембра, 2014 у 6:41PM

Као и све остале жртве тоталитарог режима и последњи југословенски краљ и први престолонаследник наше републике ушли су у процес рехабилитације приватном иницијативом. Република Србија је знала да некако после дуготрајног југофилног и кроатокомунодичког лутања преузме славу, традиције, имовину, законе и надања српске монархије… Умела је да затражи континуитете и субјективитете, а када је потребно и да се позове на партизанске године – заборави стаљинизам а подвуче антифашизам. Ипак, она никада није била спремна да преузме одговорност. У име демократије требало је да се поклони сенима седамдесет хиљада својих грађана које су убили борци покрета који је био одан једној малој, страној и тоталитарној партији коју је предводио туђин и пустолов који се двадесетак година раније већ био истакао на нашим просторима у вражијој дивизији која је марширала у саставу војске одлучне да убије Србију. Зато… Због слављеног „Кајиновог греха“… Данас заблудели двадесетогодишњи анархоид на Филозфоском факултету може да са фотогафијом кубанског убице у рукама каже како не призанаје устав, законе и демократски легитимитет зато што се ни „у Народно-ослободилачкој борби на њих нису обазирали…“

Српски министри приватизују све по земљи, сањају НАТО, а у часовима одмора певају партизанске песме…  Док су широм Источне Европе мртве мученике нације и демократије проналазили по пасијим гробљима и уносили у пантеоне, а прогнане владаре (од којих су неки сарађивали са Хитлером) дочекивали као божанства, код нас су рехабилитовани само они мртви који имају потомке који су још и тврдоглави. Слободана Јовановића рехабилитовали смо после неколико година мука, а колико смо озбиљна република сведочи чињеница да је он шест година истовремено био на листи „ратних злочинаца“ и на највреднијој новчаници наше земље.

Престолонаследник Александар, потомак ујединитеља, ослободилаца и оснивача српске државе, наш национални заступник у време када су нам 1999. скоро сви окренули леђа… Покровитељ уједињења демократске опозиције… Супруг предводнице највеће приватне хуманитарне фондације у Србији… До сада није рехабилитован. Зашто је био крив? Рођен је неколико месеци после завршетка Другог светског рата. Био је крив оном револуционару – студенту који је на „Великој антифашистичкој скупштини Србије“ изјавио да су Срби у НДХ заслужили геноцид због деловања „великосрпске буржоазије“, а пар деценија касније и да је Србија током петнаест векова своје историје највећи успон доживела под Јосипом Брозом. Коме је био крив краљ Петар Други? Кажу побегао је из своје земље. Колико је шефова држава сачекало немачке окупаторе у својим престоницама? Спомињу злато… Да ли оно које је враћено Брозовом режиму? Или рачуне на банкама са којих су до послератних година исплаћиване стотине пензија и плата?

За мене је Александар Други Карађорђевић краљ Србије и једини законити владар српског народа. Његова круна легитимна је колико је бисмислено његово рехабилитовање. Ипак, потребно је да буде рехабилитован, баш колико је и важно да насилни и недемократски чин свргавања буде поништен демократском вољом свих парламентарних странака и велике већине грађана. Док то не будемо постигли бићемо политичко ругло. Бићемо само демократизовани наследници стаљинистичког режима који је одустао од свих својих идеја, осим од праксе да осуђује двогодишњаке, отима туђе, обесправљује српски народ и ствара другима државе.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар