Саопштење: Хитно израдити националну стратегију за односе Србије са државама региона

уторак, 22 септембра, 2015 у 1:54PM

Напредни клуб упозорава председника Републике, Владу, Народну Скупштину и државне институције да је крајње време да се приступи формирању националне стратегије за односе са државама у региону, а пре свега са Хрватском.

Годинама уназад, преко Извештаја о правима Срба, саопштења и чланака, упозоравамо јавност на дугорочну и планску непријатељску политику Хрватске према Србији: шиканирање прогнаних Срба повратника, оспоравање основних људских и мањинских права као што су право на језик и писмо, територијални спорови, тужба за геноцид, притужбе међународним институцијама, предлагање непријатељских резолуција на међународним форумима, онемогућавање слободног улаза српске привреде на хрватско тржиште, увредљиве поруке и константна антисрпска пропаганда највиших хрватксих звнаичника… Последњи корак – затварање граница за српске камионе је само једна кап у мору увреда и непријатељских корака које Хрватска од стицања државности спроводи према Србији.

Са друге стране, све демократске власти у Београду су константно слале помирљиве поруке Загребу, неретко по цену интереса српске заједнице у Хрватској или српских интереса у региону.

Подсећамо да Хрватска годинама улаже и знатно већа средства за своју мањину у БиХ него што то Србија чини за више од милион Срба у Републици Српској. Хрватска је пред МСП и Трибуналом у Хагу избегла да преда Топничке дневнике и друге значајне документе који сведоче о планској злочиначкој акцији против Срба са простора данашње Хрватске.

На све ово власти у Београду су годинама ћутале или реаговале само декларативно, најчешће зарад унутрашњих страначких потреба. Време је да Србија коначно дефинише планску политику која ће одговарати потребама модерне српске државе и кореспондирати крајње забрињујућим и непријатељским потезима суседа попут Хрватске.

Posted by
Categories: Саопштење

1 Коментар на "Саопштење: Хитно израдити националну стратегију за односе Србије са државама региона" Оставите коментар
Dalibor Lazarević
19. октобра 2015. at 00:16

Pišto Hrvatska ima nekoliko stotina preduzeća u Srbiji mogli bi smo da na svaki kretenitam izbacimo po 5 hrvatskih tvrtki van i to azbučnim redom.

Оставите коментар