Саопштење: НК објавио седми Извештај о политичким правима српског народа у региону

уторак, 4 августа, 2015 у 10:31AM

Напредни клуб, једино удружење грађана које се бави стањем политичких права српског народа у региону, објавио је седми годишњи извештај у овој области.

Са жаљењем констатујемо да су политичка права српског народа у региону у знатно лошијем положају него ранијих година, са изузетком Румуније. Ситуација је нарочито неповољна у Хрватској, Црној Гори, Косово-УНМИК и Федерацији БиХ. Права Срба су нешто боље заштићена у Мађарској и Словенији, док се политичка права српског народа у пуној мери поштују једино у Румунији од свих суседних држава. У Албанији је стање непромењено – лоше. Такође, Србија не само да нема планску политику према Србима у региону, већ су и зачеци такве политике потпуно демонтирани доласком СНС на власт.

Права Срба на КиМ су лоша и погоршавају се. Неуспех преговора око спровођења Бриселског споразума, јединство албанске политичке елите око негативног односа према свим Србима, пристрасност САД и ЕУ и неспремност да осим симболичних уступака прихвате било какав споразум осим можда динамике остваривања максималног државног и националног програма косовскометохијских Албанаца, довели су до жалосног стања у коме се налази српски народ у отцепљеној покрајини КиМ.

У Хрватској се Србима оспоравају грађанска, мањинска и људска права. Не примењују се уставне одредбе о праву на језик, као ни Ердутски споразум. Срби су дискриминисани приликом запошљавања, остваривању права пред хрватским институцијама, а чести су и шовинистички испади. Негативан однос према Србима један је од темеља националне, политичке па чак и културне идентификације хрватске елите и доброг дела јавности.

Током 2014. и 2015. српски народ у БиХ био је под великим притисцима иако му нису наметнути ревизија Дејтонског споразума, министарство пољопривреде, избор четвртог члана председништва БиХ, заједнички школски програми…

Србима се у Црној Гори крше Уставом и законима загарантована права, а једно од главних јесте право на равноправно и демократско учествовање на изборима. Подсећамо да су претходне изборе, на свим нивоима, окарактерисале неправилности и крађа гласова. Србима није дозвољено ни узимање српског држављанства у Црној Гори, док исти пример не важи за Црногорце у Србији.

Преузмите бесплатино комплетан извештај.

Преузмите саопштење: ћирилица, латиница.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар