Саопштење: Нова фашистичка кампања против Срба у Македонији

четвртак, 5 фебруара, 2015 у 9:21AM

У Скопљу су освануле поруке на билбордима са натписом „Стоп српкој асимилацији македонске нације“, а чији потписник ВМРО-Народна партија коју предводи некадашњи македонски премијер Љупчо Георгиевски.

Према подацима из пописа Срби у Македонији чине мање од два посто укупне популације! Реч је о мањини којој се оспорава право на вероисповест и која се постепено утапа у већински народ. Од доласка комуниста на власт, пре 70 година, Срби у Македонији никада нису чинили више од 3% становништва, а пре тога их је на том простору било око 30%.

Подсећамо јавност да је недавно из злогласног затвора Идризово на привремену слободу пуштен Архиепископ охридски и митрополит скопски Јован кога македонске власти терете по више основа и прогоне годинама кршећи основна грађанска и људска права. О случају Архиепископа Јована огласиле су се и међународне организације као што је Амнести истичући да је реч монтираном политичком процесу којим се крше верска и друга права човека.

Македонија се налази у изузетно нестабилним политичким околностима, како због националних тензија између Македонаца и Албанаца, тако и због озбиљних унутрашњих политичких трвења и економских проблема. У таквим околностима српска мањина, као изузетно мала, не само да не може бити асимилатор већ је управо неко ко је најрањивији на кризу и нестабилност.

Ово није први пут да су Срби мета пропаганде екстремистичких македонских националиста, као што није ни први пут да никакве реакције из Србије нема.

Србија, која је Уставом и Законом о дијаспори и Србима у региону преузела обавезу да брине о свом народу изван граница, морала би да се ангажује и обезбеди зашзизу српској заједници у Македонији и помогне њене напоре за опстанак и очување идентитета.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар