Саопштење: Осуда изјаве Бојана Пајтића о „неуставности“ укидања АПВ

петак, 8 марта, 2013 у 9:39AM

Напредни клуб најоштрије осуђује изјаву председника Владе АП Војводине Бојана Пајтића да је „захтев за укидањем АП Војводине неуставан“ и да „то захтевају екстремистичке групације“.

Будући да је г. Пајтић доктор правних наука али и да су посланици ДС гласали за важећи Устав којим је покрајинској администрацији стављено на располагања око 650 милиона евра новца пореских обвезника Србије годишње, морао би да зна да је чланом 182. Устава Републике Србије предвиђена процедура за укидање аутономних покрајина. Са друге стране, захтев за стварањем „Војводине Републике“, који Влада АПВ никада није недвосмислено осудила, противречи не само Уставу Србије, већ и демократски израженој вољи грађана.

Из овакве изјаве Бојана Пајтића произилази да су му исти и они који, поштујући Устав, заговарају укидање АПВ као и они који, кршећи Устав, траже стварање „Војводине Републике“.

Овакви и слични ставови показују да се на северу Србије одвија процес сличан оном који се десио у Црној Гори: маргиналне групе које промовишу „Војводину Републику“ су толерисане и од војвођанских влати стављене у исти кош са онима који се, позивајући се на одредбе Устава, противе том пројекту, да би на крају водећа политичка елита преузела „војвођанску причу“ од мањих група и спровела је.

Напредни клуб ће наставити да инсистира на демократском укидању АП Војводине, стварању девет управно-економских региона од којих три на северу земље и премештању главног града Србије у Нови Сад. Стварањем оваквог административног уређења Србија би коначно постала модерно устројена европска држава, са перспективом економског развоја. Грађанима читаве Србије би тако било враћено достојанство, равноправност, како унутар земље тако и са другим европским народима.

Преузмите саопштење: ћирилица, латиница

Posted by
Categories: Вести, Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар