Саопштење: Осуђујемо атмосферу погрома припадника српског народа у Вуковару!

среда, 16 априла, 2014 у 9:45AM

Напредни клуб најоштрије осуђује објављивање списка са детаљним личним  подацима српских предузетника у Вуковару и позив на бојкот њихових радњи и угоститељских објеката.

Подсећамо владе Србије и Хрватске, као и европске званичнике, јавност и медије да недопустива и у XXI веку на европском тлу незамислива кампања дискриминације, застрашивања и опште шовинистичке хистерије против припадника српског народа у Вуковару траје од када су објављени резултати Пописа становништва у  Хрватској крајем 2012. године. Наиме, Уставни закон Хрватске је обавезује на увођење српског језика и писма у службену употребу у Вуковару, те он представља „повод“ за оваква НДХ-изована деловања.

Посебно је скандалозно држање Владе Републике Србије и председника Републике у овом случају. Овакав развој догађаја између осталог је  последица потпуне пасивности српских власти у погледу неиспуњавања европских стандарда од стране Хрватске у овој области али и срамотне изјаве председника Николића од 2. Јуна 2013. који је поводом масовних шовинистичких протеста против увођења ћириличног писма незаинтересовано прокоментарисао да „Хрватска треба да усвоји закон који може да спроведе“, као да хрватски закони у овој области нису међу  најрестриктивнијим у Европи (захтева се да мањина чини чак трећину популације). Данас, тако, екстремне националистичке организације објављују спискове неподобних Срба управо тражећи да Уставни закон о националним мањинама буде измењен!

Позивамо Владу Републике Србије да осуди овај опасни позив на дискриминацију и атмосферу погрома и да се заложи за заштиту основних људских права припадника српског народа у Вуковару, спровођење Ердутског споразума и афирмацију основних начела заштите националних мањина утемељених Општом конвенцијом Савета Европе и другим европским документима.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар