Саопштење: Осуђујемо нападе насилника и појединих таблоида на др Чедомира Антића

уторак, 2 децембра, 2014 у 9:10AM

Председништво и чланови Напредног клуба најоштрије осуђују угрожавање безбедности др Чедомира Антића од стране групе неидентификованих (НН) лица која противзаконито спречава рад Филозофског факултета Београдског универзитета и онемогућава одвијање наставе.

Такође, осуђујемо медијску харангу коју је против др Чедомира Антића започела група таблоида позивајући са на неистините тврдње о тобожњем нападу на особу која је представљена као студенткиња Филозофског факултета.

Посебно је жалосно што су ови медији, супротно Закону о јавном информисању, пренели споменуту тврдњу не испитујући њену утемељеност, кредибилност извора, нити идентитет наводно оштећеног лица, баш као што се нису упустили у очигледну нелогичност изнетих тврдњи, кршећи тако основне стандарде новинарске пажње и професионалне етике.

Подсећамо јавност да се тренутно на Филозофском факултету не одвија никакав студентски протест, већ противправно спречавање наставе од стране НН лица и групе студената који не представљају ни 0,5% од укупног броја студената Филозофског факултета БУ.

Предавања и вежбе које је др Чедомир Антић непрекидно држао током тзв. „блокаде“ уредно је похађала већина студената и то упркос насилним покушајима да настава буде онемогућена. И поред насиља и притисака, студенти историје су у великом броју присуствовали настави коју је одржао др Чедомир Антић и мирно и одлучно одбранили слободу и достојанство Београдског универзитета и демократска начела на којима почива свака слободна држава.

Истичемо да је др Чедомир Антић о нападима и притисцима на њега и остале студенте који су похађали предавања обавестио надлежне органе.

Позивамо управу Филозофског факултета, надлежно министарство и правосудне органе да примене важеће законе и поступе по кривичним пријавама које су против насилника поднели професори и студенти Филозофског факултета који су изложени насиљу које ова лица спроводе. Истичемо да је овим пролонгираним противправним стањем, толерисањем насиља и заменом теза да су насилници жртве, угрожена не само настава на Филозофском факултету већ и тешко стечена демократија и достигнути ниво људских и грађанских права у Републици Србији.

  • Милан Динић, потпредседник
  • Дијана Хинић, потпредседница
  • Милош Вулевић, потпредседник
  • Миљан Премовић, генерални секретар
  • Чланови Напредног клуба

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар