Саопштење поводом десетогодишњице једностраног проглашења независности Косова

недеља, 18 фебруара, 2018 у 11:42AM

Десет година после једностраног проглашења независности АП Косова и Метохије добро је време за оцену биланса српске политике.

Током десет година 113 држава 58,5% од 193 чланице УН признало је независност „Репубљик Косова“. Побуњена покрајина није успела да уђе у чланство Уједињених нација, захваљујући пре свега отпору Руске Федерације. Ипак, до данас је Косово постало чланица шеснаест међународних, међувладиних организација. У десет је Приштина примљена под уставним називом „Репубљик Косова“, у једној је посматрач, у шест је примљена под окриљем УНМИК-а (у једној је посматрач). У шеснаест организација примљена је после 2012. и доласка на власт коалиције око СНС-а.

Процес преговора о статусу и, после проглашења независности, о „нормализацији“ односа Србије и Косова сводио се на постепено прихватање независности од стране Београда. Треба рећи да је први бриселски споразум преговарала влада ДС, два следећа СНС-СПС, али да их је све спровела влада под контролом Александра Вучића. Косову су бесусловно – без аутономије за Србе са севера заиста веће од оне коју јој је пружао Ахтисаријев план – предати судска власт, полицијска власт, контрола границе, образовање на Северу Косова. Председник републике Вучић најавио је за ову годину суочавање са стварношћу, раскид са митовима, промену Устава Србије и међудржавни уговор са Косовом.

Што је најгоре, осим политике прихватања независности једина алтернатива која има некакву подршку у Народној скупштини Србије је замрзавање конфликта и неактивно чекање.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар