Саопштење: Пресуда МСП у интересу потврђивања политике Великих сила а не суочавања са истином

уторак, 3 фебруара, 2015 у 3:04PM

Напредни клуб сматра да пресуда Међународног суда правде у Хагу по тужбжабама за геноцид између Хрватске и Србије представља окончање процеса отпочетог стварањем Хашког тирбунала, а чији је циљ да се да правна утемељење политици Великих сила каква је вођена на простору бивше Југославије.

Ова пресуда, као и многе које су донете пред ад хок Трибуналом у Хагу, неће допринети помирењу у региону кроз отворено суочавање са чињницама и одговорношћу. Напротив, сукоби и поделе остаће закопани, постављени у оквир у коме преовладава претежна кривица једног сувереног народа.

Иако су судије МСП установиле да је прогон Срба из хрватске био жељени исход акције Олуја, те да то потврђују транскрипти разговора на Брионима, и даље остаје питање – ко је, именом и презименом, одговоран за прогон стотина хиљада Срба из Крајине и чињеницу да је њихох број у Хрватској сведен на занемарљиву мањину? Подсећамо јавност да за тај акт нико до сада није осуђен пре и једним судом!

Пред властима и институцијама Србије је изазов да се коначно заузме активан став према истраживању и изношењу чињеница везаних за развијање СФРЈ и да се ради на развијању стратегије спречавања даљег наметања и развијања неистините интерпретације према којој су Срби главни или једини кривци и заговорници рата.

Напредни клуб подсећа јавност да је Србија једина земља бивше Југославије у којој је постојала организована опозиција рату, да су се два српска председника јавно упутила извињења жртвама, те да је српски парламент једини у региону који је усвојио осуђујућу резолуцију о злочинима у рату. Ниједна институција народа који су учествовали у сукобу то до сада није учинила, нити је икакво извињење упућено Србима.

Уколико јавност, институцје и највиши српски званичници пропусте нужност развијања планског и чињеничко утемељеног приступа у циљу спречавања потпуног преовладавања једностране интерпретације ратних дешавања, одговорност ће бити на њој, а последице искривљене слике осећаће будуће генерације свих народа у региону, а пре свега српског.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар