Саопштење: Реаговање на нетачне тврдње о монархији у емисији ОКО

субота, 11 маја, 2013 у 11:12AM

Поводом емисије ОКО (РТС 1) од 10. маја 2013., посвећене питању обнове монархије у Србији, сматрамо за потребно да укажемо на следеће погрешне интерпретације овог важног уставног и политичког питања:

  • Монархија није укинута у Србији већ у Југославији. Краљевина Србија прихватила је југословeнско уједињење 1918. године под условом да облик владавине у југословенскоj држави буде монархијски и да на предстолу буде династија Карађорђевића. Монархија је у Југославији укинута тако што је комунистичка власт прекршила споразум Тито-Шубашић на основу ког је добила међународно признање. Кршењем споразума избегнут је референдум о облику владавине, па је о томе одлучила новоизабрана скупштина. Избори одржани 1945. год. извршени су уз потпуни бојкот опозиције која је била прогоњена од успоставе комунистичког режима. Сви политички противници комуниста били су убијени, протерани, избачени са бирачког списка или у потпуности уклоњени из јавности. Изборе је спроводила и контролисала таква комунистичка власт, а након избора је таква скупштина донела један стаљинистички устав. Питање обнове уставне монархије није покретано 1990., 2000. или 2006. год. што није била последица народне воље, већ жеље политичке олигархије да очува ауторитарне полуге старог режима.
  • Није тачна ни тврдња да у савременој Европи нигде није обновљена монархија.  Обновљена је у Шпанији, где је после смрти диктатора генерала Франка на престо враћена династија Бурбона. Шпанија је убрзо доживела свеопшти развој.
  • Нетачно је и да би се држављани Србије опредељивали да ли ће бити „поданици“ или „грађани“. Србија је, била минархија када је под чукундедом престолонаследника Александра II добила, као четврта држава у Европи, Грађански законик. Србија је била социјалистичка република када је у њој уведен деликт мишљења. Данас њени демократски изабрани председници својим утицајем омогућавају кршење устава (Споразум са Хашимом Тачијем из 2013) и ограничавање слободе медија (Измене и допуне закона о информисању из 2011 који је од Уставног суда оглашен као неуставан).

Погледајте снимак емисије ОКО од 10.05.2013.:

Преузмите саопштење: ПДФ латиница, ПДФ ћирилица

Posted by
Categories: Вести, Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар