Саопштење: РТС да исправи вест о „паду Вуковара“

уторак, 6 децембра, 2016 у 11:44PM

 

  Напредни клуб осуђује третирање 18. новембра као дана „пада Вуковара“ и позива Јавни сервис да исправи вест са овим садржајем.

  Дана 6. децембра 2016. године, поводом вести о уништавању изложбе у Новом Саду посвећене Вуковару у време претходног рата, РТС је објавио чланак у коме стоји: „Изложбу су поставили Арт клиника и Жене у црном на 25. годишњицу пада Вуковара [18. новембра], а требало је да траје месец дана.“

  Дана 18. новембра 1991. снаге ЈНА – регуларне војске тадашње СФР Југославије – ушле су у Вуковар и заузеле град, окончавши тромесечне борбе са хрватским сепаратистима. Хрватска јавност, из сопствених интереса, овај догађај третира као „пад“ Вуковара, док је формално-правно, а и чињeнично – град тада ослобођен од хрватсkих екстремиста и сепаратиста.

  Подсећамо уредништво РТС да широм Србије и региона данас живи на хиљаде оних који су прогнани из Хрватске, многи од њих из Вуковара у коме је некада живео далеко већи број Срба. У том истом Вуковару данас, и поред чињeнице да су испуњени сви законски услови за двојезичност, и даље не могу слободно да се истакну симболи и знаци исписани ћирилицом. Прави пад Вуковара десио се 1995, када су пала и остала српска места у Хрватској и када је прогнано преко 250.000 Срба.

  Сви медији у Србији требало би да посвете више пажње када извештавају о догађајима као што су „пад Вуковара“ али и приликом помињања „Домовинског рата“ – како Хрвати називају свој сепаратистички рат 1991-1995, или границе „Косова и Србије“, и у другим сличним случајевима. На РТС-у, као водећем медију у земљи и сервису који се финансира из џепа пореских обвезника српских грађана, лежи одговорност да извештава јавност у складу са чињeницама и ставовима у Србији, а не у складу са интересима у Хрватској или подложно ставовима маргиналних екстремистичких невладиних организација као што су „Жене у црном“.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар