Sever nema snage da bude Srpska

недеља, 17 марта, 2013 у 9:12AM

Politika srpske vlade prema Kosovu više je marketinška, nego državnička. Mali broj političkih partija nalazi računa u otvorenom autošovinizmu: da javno podržava nezavisno Kosovo i satanizuje Republiku Srpsku. Malobrojni su i legalistički ziloti koji veruju da je svaka žrtva vredna formalnog ostanka 1,4 miliona Albanaca u sastavu Srbije.

Većina je spremna na igru koju je započeo Milošević. On je poraznim ratom sa Severnoatlantskim savezom ubedio građane da je bolje neodrživo stanje na Kosovu zameniti njegovim stvarnim odvajanjem od Srbije. Ostao je još i papir – prazan, dvosmislen i ciničan – ali prihvaćen kao Rezolucija OUN 1244. Posle smo insistirali na ovoj rezoluciji, a polja narodnih poraza su umnožavana.

Onda su SAD i EU stvorile nezavisno albansko Kosovo. U Srbiji je pobedila stranka koja je umesto o Kosovu govorila o EU, većim platama i onome što se sipa u traktore. Međutim, SAD i Nemačka su ubrzo shvatile da mogu da prođu i jeftinije, pa su ovu koaliciju sa nekakvom opozicijom na desnici zamenile drugom, koja takvu opoziciju nema.

Tako je igranka samo ubrzana. Nismo prihvatali strano posredovanje, pa smo onda otrpeli strane posmatrače… U ratu smo predaju Kosova proglasili za pobedu… Kosovo smo sačuvali u preambuli ustava… Odbili smo Ahtisarijev plan, a prihvatili Euleks… Ne prihvatamo nezavisnost, a pregovaramo o tehničkim pitanjima sa od nas nezavisnim Kosovom… Sada vlada ujutro nudi mesto Prištini u UN, a popodne se zaklinje na odbranu suvereniteta.

Danas govorimo o statusu Srba, umesto o statusu Kosova. Srbi na severu nemaju ekonomskih snaga da bez stalnih veza sa Srbijom ostvare status Republike Srpske. Autonomija kakvu su Albanci privremeno spremni da dozvole, biće ukinuta kao nekada autonomni kotari u Hrvatskoj. SAD i Nemačka uporno odbijaju podelu zato što će u odbrani svojih mrtvih kreacija u BiH i Makedoniji u budućnosti dalje pokušavati da komadaju Srbiju. Etničke i demokratske granice na Kosovu bi im smetale u tom procesu.

Članak objavile Večernje novosti 15. marta 2013. godine. Link. 

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар