Срби у региону имају све мања права

петак, 4 августа, 2017 у 6:51PM

Стање политичких права Срба који живе у региону је из године у годину све лошије, а то је највише изражено у Црној Гори, оцењено је на представљању редовног годишњег извештаја о политичким правима српског народа у региону у организацији Напредног клуба.
Председник клуба, др Чедомир Антић, казао је да мржња према Србима у Црној Гори није велика као у Хрватској, али, како је оценио „власт тамо врши велико насиље над Србима“. Уз то, истакао је Антић, мржња из Хрватске покреће све остале негативне реакције према Србима, у скоро свим државама региона.
Како је истакао Чедомир Антић, Црна Гора наставља да брише све везе државе и њене културе са Србијом, а истиче да је свега седам одсто Срба запослено у државној управи те земље.
„Српски народ је неравноправан и изложен насилној асимилацији. Срби у Црној Гори немају никаква права, чак ни права националне мањине“, истакао је Антић оцењујући да је слична ситуација и са правима српске мањине у Словенији.
На скупу је речено да у БиХ, Хрватској, Црној Гори, Македонији, Словенији, Албанији, Мађарској, Румунији…живи око 1.750.000 Срба, а да се у протеклих неколико година тај број смањује.
Како је рекао Антић, у Хрватској Срби формално имају сва права, али је у Хрватској у протеклој години настављен тренд погоршања права српске заједнице.
„Србима се константно оспоравају људска, грађанска и мањинска права и предмет су готово свакодневних политичких напада хрватске јавности и политичара“, рекао је Антић.
Према његовом мишљењу, у Хрватској постоји системска политика чији је циљ, каже, да Србима буде онемогућен повратак, обнова и даљи живот у земљи из које потичу, што води опадању њиховог броја и нестанку српске заједнице у тој држави.
На скупу у Медија центру је речено и да је ситуација по питању права Срба у Македонији на лошем нивоу, јер како је истакнуто, траје сталан процес асимилације Срба у македонско друштво.
„Ситуација која се тиче права Срба у Македонији, иде од лошијег ка горем“, рекао је Александар Ћурић, нови аутор у писању Ивештаја.
Он је казао да у Македонији, више Срба има бугарски пасош него српски, и оценио да сваки сукоб у тој земљи између Албанаца и Македонаца, први на „својој кожи осете Срби“.
Игор Вуковић је истакао да је ситуација по питању права Срба у Албанији непромењена у односу на претходне године, иако се бележи помак, доношење Закона о националним мањинама, те су на тај начин, речено је, Срби по први пут добили формална права. Такође, недемократски режим у Црној Гори своју тоталитарност посебно је исказао на дан избора када је приведено 2600 грађана, и по питању учлањења у НАТО пакт.
У Словенији, Мађарској и Румунији, стање политичких права српског народа је углавном исто какво је било и током ранијих година, оцењено је на данашњој конференцији.

Целокупан 9. Извештај о политичким правима српског народа у региону можете преузети овде.

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар