Србима се не поштују загарантована права. Србија мора да делује!

уторак, 4 августа, 2020 у 8:34AM

                      Стање са правима Срба у региону све лошије, потребна је институционална реакција Србије

           У суседним државама живи око 1,7 милиона Срба. Већини њих (око 95%) била су после 1990. ускраћена права која су до тада уживали. Због истих права су у случају народа сличне бројности (Словенаца, Албанаца са Косова и Метохије, Бошњака и Црногораца) САД и НАТО били спремни да воде рат. Напредни клуб од 2008. прати и анализира стање политичких и других права српског народа који живи у осам суседних држава и једном протекторату (Црна Гора, БиХ, Р. Хрватска, Р. Северна Македонија, Р. Словенија, Р. Албанија, Румунија, Мађарска и Косово-УНМИК). Управо је објављен 12-ти годишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону. Пошто је од 2016. присутно погоршање стања и систематско умањивање постојећих права већине Срба који живе у суседним државама, извештаји имају црне корице.   

            Током 2019. и 2020. дошло је до верског и националног прогона у једној европској држави! Тај прогон извршен је у Црној Гори, где је донесен закон о верским заједницама чијим словом и пратећим уговорима је обесправљена и у неравноправан положај доведена Српска православна црква којој припада 70% грађана ове земље. Настојећи да скрши мирне протесте власт је вршила разна насиља, грађани су пребијани и хапшени. Српски народ у Црној Гори изложен је учесталим притисцима и асимилацији. Према њему режим ДПС-а врши политику апартхејда. Срби су сразмерно пет пута мање запослени у државној служби од националних Црногораца. Одузета су им и оспорена уставом и законима загарантована права и равноправност кад је реч о просвети и култури. Кампање мржње у медијима и преко државних установа на нашем континету нису виђене од пада фашистичких режима у Грчкој и Португалу.

           Републици Српској је под међународним притиском наметнуто даље укључивање у НАТО. Противзаконито је изабрана нелегитимна Централна изборна комисија Босне и Херцеговине. Уставни суд БиХ (коме је мандат истекао пре петнаест година) одузео је овом ентитету пољопривредно земљиште које чини 7% његове територије. Србима нису призната уставна права у три кантона Федерације БиХ.

            У Хрватској је било највише регистрованих напада на Србе у протеклих шест година. Нису испуњена сва законима предвиђена права за српски народ. Српске политичке представнике уцењују и покушавају да корумпирају како би славили дане у којима је убијено 1.800 њихових сународника, а протерано 250.000.

             У Северној Македонији српски народ не ужива слободу вероисповести и нема иста права као мањине суседних држава. У Албанији и Словенији права Срба су знатно мања него права Албанаца и Словенаца у Србији.  У Румунији и Мађарској стање је добро, као и претходних година.        

            Стање политичких права српског народа у региону је данас горе него икада после 2008. године. Захтевамо од суседних држава да поштују уставом и законима загарнтована права својих грађана Срба. Тражимо од САД и ЕУ да прекину са политиком подршке обесправљивању српског народа. Од званичне Србије очекујемо јасну, јавну и институционалну политику према српском народу у региону (засновану на модерним узорима Мађарске и Хрватске), као и на реципроцитету. 

                                                                     Напредни клуб

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар