Сутјеска „хрватска битка“ ?

уторак, 25 јула, 2017 у 11:31PM

Хрватски “Вечерњи лист” објавио је текст у ком се тврди да је “антифашистичка битка на Сутјесци била у ствари хрватска историјска битка и ту су Срби практично били статистичка грешка”.

Чедомир Антић, историчар, каже за “Ало!” да је реч о ревизионистичкој бесмислици и да би требало узети у обзир укупан састав такозване НОБ-а односно Партизанског покрета.
– Одмах се види да је он доминантно српски у Хрватској, БиХ и другим подручјима. Када је реч о Сутјесци, зна се где је она и ко живи на том простору. Та њихова потреба да све ставе у функцију стварања “велике Хрватске”, више није ни банална. Она је просто дирљива! Народ који има такву врсту елите стварно заслужује сажаљење. Дакле, ја сам дирнут! Против фашизма и Павелића се јуначки требало бунити пре пада Италије, а не после тога, када је већина Далматинаца пошла у партизане и када је на неким просторима мало значајнији био хрватски елемент. Према томе, када то говоре, нека се сете да је Блајбург био место на коме су Хрвати убијали Хрвате. Није само реч о ревизионизму, јер он не мора бити лош, већ је реч о бесмислици – објашњава Антић.
Осврћући се на податак словенског историчара Виктора Кучана, кога цитира Вечерњи лист, Антић наводи да су такве табеле потпуно бесмислне пошто је се “Сутјеска” одвијала 1943. године, у време када се већ знао исход рата и када је седиште тих операција било у БиХ.
– Једна битка у којој су немачке и друге фашистичке снаге успеле да опколе велики део партизанске војске не значи да је тако било током читавог рата. Крајње је неморално наводити Далмацију као пример борбе против фашизма у условима у којима се зна да је у Србији и другим крајевима БиХ, Хрватске и Црне Горе почео устанак 1941. године, да је у Србији била највећа слободна територија током те године и да је у Србији устанак угушен по систему губитка више од 30.000 њених грађана – каже Антић.

( „АЛО!“ )

Posted by
Categories: Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар