Све зараде на једном буџетском рачуну. Отворити га!

уторак, 2 јануара, 2018 у 9:19AM

Напредни клуб наставља са разоткривањем катастрофалне економске политике Владе Републике Србије.

Следећа тема на коју скрећемо пажњу свим грађанима Србије јесте питање смањених зарада у јавном сектору са краја 2014. године. Ово је веома важан тренутак за анализу, јер су се зараде повећале од јануара 2018. године, што ће се популистички користити у предизборним кампањама. Ми постављамо питање, где је отишао новац од умањених зарада из претходне две године?

Приликом смањења зарада од 10 процената дошло се до уштеда у буџету. Логично би било да од тих уштеда користи имају сви грађани и да је новац путем смањених издатака за државу остао у џеповима грађана, јер би држава имала што мање потребе за додатним задуживањем. Ипак, власт је повукла другачији потез. Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава („Службени гласник Републике Србије”, број 116/14), каже да је неопходно да се три дана од исплате зарада уплати разлика средства између обрачуна зарада по старом и по новом на наменски рачун Републике Србије број 840-745113843-28.

Свако државно предузеће и јавна установа све време су добијали “стари” износ зарада за своје запослене! У обавези су били да разлику између старог” и “новог” износа уплаћују на посебан рачун, отворен специјално за ту намену. Држава је од свог расхода себи направила приход!

Напредни клуб отвара нову тему. За почетак тражимо податке са банкарског извода овог наменског рачуна. Сав новац од умањених зарада ишао је на један рачун. Сматрамо да су ове информације апсолутно у јавном интересу, нарочито сад кад су се зараде опет повећале. Исказујемо отворену сумњу у адекватно трошење некадашњих зарада грађана Србије запослених у јавном сектору. Режим је себи обезбедио приход и одвојио га на посебан рачун. Ми питамо, како је трошен тај огроман новац и у које сврхе ?

Истрајаћемо у својој намери. Ово је једна од најорганизованијих системских пљачки, при чему су се отете зараде запослених, одвојиле на посебан рачун и одатле немилице трошиле. Институције система нам морају омогућити “отварање” овог рачуна и анализу токова новца на њему. Уколико се то ипак не деси одмах, сачекаћемо тренутак пада Вучићеве владе и тад спровести анализу шта је урађено са зарадама грађана Србије који су запослени у јавном сектору.

Posted by
Categories: Саопштење

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар