Za potpunu i demokratsku regionalizaciju, intervju listu Politika

четвртак, 8 новембра, 2012 у 12:02AM

Napredni klub je predstavio izveštaj o regionalizaciji Srbije, ali je u medijima najviše pažnje posvećeno ideji o ukidanju statusa autonomne pokrajine Vojvodini, koja je već dobila karakteristiku radikalne. Čiju podršku očekujete?

Da se našalim: naš koncept je „radikalan“, ali nije „radikalski“. On je radikalan u doslovnom smislu te reči. Dakle: državi koja ima duboke probleme nudi korenita rešenja. Moderna i – po prvi put -demokratska rešenja, koncipirana na iskustvima razvijenih država.

Šta bi se postignlo vašim konceptom nove regionalne reorganizacije?

Srbija bi dobila devet regiona (tri, istorijska, na Severu, Beograd bi činila dva regiona, i četiri na jugu), oni bi imali upravno-ekonomska ovlašćenja, koja bi omogućila njihov ekonomski, kulturni razvoj i političku afirmaciju koja je neraskidivo vezana sa Srbijom. Koncept koji mi predlažemo omogućio bi ravnomerni razvoj države, doprineo bi prevazilaženju stoletnih granica koje dele Srbiju, a time i Evropu.

Čini mi se da je ideja da Novi Sad postane glavni grad utešna nagrada Vojvođanima, ali se postavlja pitanje koliko je to realno izvodljivo?

To je glavna premija, a ne utešna nagrada. Pored tri regiona, bivša pokrajina dobila bi i glavni grad. Tako bi Beogradu bilo omogućeno ravnomernije i održivije razvijanje kao jednog od dva prirodna središta Balkana. Novi Sad bi postao politički centar Srbije, Beograd bi novim ritmom nastavio razvoj neopterećen političkim teretom, dok bi Niš oko sebe mogao da okupi južne regione i postane jedno od tri ekonomska središta države.

Odgovorne političke elite nalaze se u Beogradu. Poigravali su se sa autonomijom, Kosovom i regionalizmom na način na koji su nekad upotrebljavali jugoslovenstvo i srpstvo. Trebalo bi da razumeju da ono što se događa na Severu ugrožava sam opstanak Srbije kao države. Koncept koji predlažemo svojom primenom zauvek odvaja građane koji su nezadovoljni ustrojstvom Srbije, ekonomskim ili perifernim položajem Severa države, od onih koji žele raspad Srbije i ostvarenje šovinističkg projekta nacionalne države za 2% (koliko ima Vojvođana u APV) stanovnika Srema, Banata i Bačke.

Da li je vaša ideja odgovor na „vojvođanski otpor“ koji je lansirao LDP, a koji razvija ideje građanskog otpora za otcepljenje Vojvodine?

Kako da odgovorimo nekom ko ne zna šta želi? Da li je za nezavisnu albansku državu na Kosovu i Metohiju ili ne (Jovanović je tu jasan koliko i Bora Todorovića u filmu Balkan ekspres kada želi da tetki odnese lek)? Zašto je pretnja eksplozivom „slobodno izražavanje“, a puškom nije? Da li hoće da gradi Srbiju (grad) „na steni“, ili da otcepljuje Vojvodinu?

Ustav mu ne valja? Koliko se sećam 2006. je bilo dvoje poslanika odanih LDP-u u Skupštini. Protiv ustava niko nije glasao… Konačno: ako u niškom LDP-u kažu da je čak i partiju „beogradizovao“ – kako da verujemo da „vojvođanski otpor“ nije partijaški populizam.

Dveri imaju sličnu ideju, imate li nameru da se na neki način ujedinjujete u svojim naporima?

Napredni klub nije politička partija. Nama nije važno ko će od političara postići ovaj cilj. Ipak, ako bi autonomija bila ukinuta nedemokratski, i ako veliki broj činovnika, intelektualaca, poslovnih ljudi, narodnih vođa, pripadnika manjina, privrednika… ostane nezadovoljan ukidanjem, problem će se vratiti kao teži i složeniji. Nama trebaju velike stranke, pre svega DS i SNS, da se sporazumeju oko opstanka Srbije, umesto što podižu rejting Pajtiću i prave od njega novog Mačeka.

Novinarka: Biljana Mitrinov

Posted by
Categories: Вести, Интервју

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар