Заједничка дипломатија

петак, 3 децембра, 2010 у 12:00AM

Председник Србије предложио је успоставу заједничких конзуларних представништава држава Западног Балкана. Поносно најављена ова замисао је, наводно, наишла на подршку већине влада држава бивше Југославије, са изузетком Словеније. Какве су то силе које српску владу и дипломатију наводе да после скоро стогодишњих тако лоших искустава предлажу анахроно и доказано неуспешно политичко заједништво југословенских народа? Спомињу се позитивна искуства скандинавских држава. Ипак, да ли су Швеђани, Норвежани, Данци и Финци баш најпогоднији за поређење са народима Западног Балкана?

Краљевина Србија је у време своје нововековне независности стварала савезе са другим балканским државама. Ови споразуми који су склапани шездесетих година 19. века, у деценији која је претходила Првом светском рату, али и касније, тридесетих и педесетих година 20. века (у време југословенских држава), увек су склапани око промишљеног и јасног програма, са извесним циљем. Каква може данас бити заједничка дипломатија, макар и симболична, окренута техничким питањима бољег живота народâ балканског Запада, када знамо да више није реч о превладавњу тужне прошлости, већ напротив о заборављању невеселе садашњости. Овде није у питању помирење после грађанских ратова из девдесетих година прошлог века.

Званична Србија нуди заједничко дипломатско представљање државама које у већини случајева не признају њене границе. Једна од њих ју је тужила за геноцид и слави дан када је прогнала српски народ и извршила највеће етничко чишћење у Европи после 1945. године. Друга не дозвољава српском народу слободу вероисповести. Трећа избацује српски језик из просвете… Зар је могуће да се у српској дипломатији више нико не сећа како је то када југословенски амбасадор на годишњицу 1918. године одбије да организује пријем на који би позвао ветеране са Солунског фронта или када заједнички дипломатски представник на привредну понуду упућену Београду прекине разговор тврдњом да га се то не тиче?

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар