Заштитник грађана

понедељак, 2 фебруара, 2015 у 9:27AM

Претходне седмице смо открили да је у Србији „Заштитнику грађана“ потребна заштита. Саша Јанковић, активни али у политици практично невидиљви српски омбудсман, човек тихе речи и рекло би се пулса српског невладиног сектора из мрачних година, вероватно није ни наслућивао каквог ће медведа наћи у грмљу у које је био сатерао лисицу.

Прича која следи нија занимљива због односа извршне и законодавне власти према независним установама (које су саме бирале) и самостално финансирање им омогућиле… Није битно ни да ли један премијер има брата неодговорног силеџију, кога није у стању да обузда, а претендује да води српску државу. Све је то неважно – ви у Црној Гори, рецимо, имате својих, можда и тежих проблема, мука, премијера и њихове браће…  Овде је реч о томе како демократију, морал и здрав разум покушавају да убију управо они медиокритети, беспризорници и буздовани које је народ наивно, из слабости, глупости или преварен увео у највише домове политичке власти одговорне за своју сувереност.

Укратко, за оне који не прате догодовштине везане за Александра Вучића, најпопуларнијег „страног“ политичара у Црној Гори. Пре неколико месеци у Београду је коначно одржан марш хомосексуалаца. Кажу да је био присутан и понеки хомосексуалац. На улицама није било насиља. Овог пута све су структуре темељно урадиле свој посао. У Србији на власти није била коалициона, већ влада једне странке, странци нису активирали своје агентуре… Све је прошло са неколико мањих инцидената… Осим што је брат премијера Вучића заједно са својим обезбеђењем ушао у сукоб са жандармеријом из полицијског кородона. Жандарми су их наводно напали. Том приликом је повређен и млађи Вучић. Прва реакција премјера била је кажу бурна, али се на конференцији за новинаре истог дана изјаснио да жандарми неће бити гоњени. Како су се бати ране хладиле, растао је бол и већ сутрадан је испало да је то био напад на самог премијера и његову породицу. Жандарми су суспендовани. У јавности су се појавиле разне спекулације. Али забележено је и тумачење самог Андреја Вучића, који је изјавио да су га тукли само зато што је Вучићев брат. Да је такво разумевање догађаја чудновато не говоре само сва ранија искуства, већ и чињеница да жандарми тешко да су могли да знају ко је Андреј Вучић, посебно ако им није дао ни исправе. Да им је дао исправе и да су се његови пратиоци легитимисали и још да им је рекао чији је брат… Верујем да би све било логичније и очекиваније од насиља које је у ствари значило добровољно јављање групе жандара за суспензију.

Случај је заташкан. Предат суду и забораву. Међутим сада је заштитник грађана – омбудсман – дошао до одређених докумената који су га подстакли да постави неколико питања: Ко је издао наређење припадницима специјалне јединице војске, Војно-безбедносне агенције, да штите цивиле? Ко је наредио да нерадним даном покушају да прођу кроз кордон жандармерије и зашто исти није наређено кордону да их пропусти? Коначно, у складу са којом доктрином су у акцију повели цивиле (штићена лица)?

Иступ заштитника грађана довео је до незадовољства и исхитрених реакција у ВБА и Министарству одбране. Пошто су ствари пошле лоше по најважнију имовину и програмски и идеолошки циљ владајућег СНС-а – рејтинг премијера Вучића – пре неколико дана учињен је крај овој афери. После прилично неуверљиве, насилничке и безобразне политичко-медијске кампање заштитник грађана доведен је пред скупштински одбор за одбрану. Тамо је изложен вербалном линчу, онда је донесен закључак да је тема затворена. Тачније препуштена судовима.

Народна посланица је уз прекоран поглед питала заштитника грађана како му није жао ћерке Андреја Вучића која мора да гледа како јој оца туку пендреком. Чудила се и зашто му је плата тако висока. Други га је напао зато што наводно подрива одбрану отаџбине. Трећи најавио прикупљање потписа за његов опозив. Буљук напредњачких посланичких пешака, оних који су ту да гласају, примају плату, туку се за вођу и наравно шаљу му смс-ове као недавно једна из Крагујевца поптисане топло са „љуби Вас Ваша посланица/посланик“, сада се усталасала у узбуђењу зато што јој је угрожен заштитник… Та политичка клијентела викала је и добацивала омбудсману, уместо да му пруже одговоре на питања и дају документа, пошто чињеница да је процес у току нема много везе са ониме што њега занима.  И тек што су донели закључке, а Фонд за хуманитарно право је наступио са оптужбама против начелника генералштаба за ратни злочин из 1999. године. Оптужили су га додуше пре две године, али сада је властима згодно да буде поновљено. Да ли су тражили од Наташе Кандић или је то уобичајени савез екстремиста (симбиоза алге и гљиве) на српској сцени, мање је битно? И уместо да одговарају за злоупотребу власти, установа, гажење демократије, снсовци сада бране војску од напада, јер просечном грађанину сада су Јанковић и Кандићка исто. Подрепне мушице – градоначелници, посланици, чланови председништва -сада предлажу и да СНС одржи митинг подршке Александру Вучићу и његовој породици.

Ушли су у спор са „Милим“ „Скромним“ Вођом (Ким Ил Сунгу ваљада једнино подобном) – који  се опире… Каже, време је да се ради а не митингује, ако је угрожен, као што стручњаци кажу, он за то не хаје… Његова је брига Србија.       

Текст објавио подгорички Дан 02.02.2015. 

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар