Чедомир Антић: Стварно стање

субота, 6 фебруара, 2021 у 11:44AM

У Северној Македонији премијер Заев је припадницима српског народа честитао Св. Саву. Одмах се јавио потпредседик бугарске владе Красимир Каракачанов и Србе назвао „џелатима“ македонског народа. Добро, Каракачанов је припадник партије која се зове ВМРО. Да појаснимо, балкански народи су током протека два века свашта радили, али нити један није у миру политичку странку назвао по стотину година старој револуционарној организацији. Групи која је по Европи убијала демократске политичаре и шуровала са Мусолинијем и Хитлером. И то није све: сада вицепремијер државе, која је чланица ЕУ, грди премијера Северне Македније и председника највеће опозционе партије ове државе (која се такође зове ВМРО  – само што та „Унутрашња македонска револуционарна организација“, није „бугарски национални покрет“ већ „Демократски покрет македонског националног јединства“), зато што су грађанима своје државе честитали национални благдан који је већ више од деценије регистрован као државни празник. Мало је смешно да бугарски држављанин говори о „Србима џелатима“ у условима када после пораза у три рата нити један српски војник није држао под окупацијом ни хектар бугарске земље, док су Бугари два пута под окупацијом држали пола Србије, стрељајући и палећи све до Копаоника, Крушевца, Пожаревца… Мој прадеда Радисав је као малолетни цивил провео годину дана у бугарском логору у Варни, а деда Милован је, такође као цивил (мада пунолетан – имао је 22 године), провео дуже времена у бугарском затвору у Пироту. Ипак, ја не носим Каракачановљев бес, љутњу и агресивност. Посебно не према Бугарима. Но, хајде да кажемо да је Каракачанов маргина политике и једна екстараганција европске демократије, која је дошла на власт захваљујући математици. Међутим, који дан касније, јавила се шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева. Хајде да не потцењујемо њену партију и председника – бугарског премијера Бојка Борисова. Дуго су на власти, а и остале европске партије у новије време имају такве колоритне ликове на своме челу (политичар са полицијско-џудистичко-бизнис позадином). Захаријева се обрушила на најаву да ће српски језик бити уведен као избори предмет у северномакедонским школама. Захаријева тврди да су македонску нацију измислили Москва и Београд, те како само постојање права на учење матерњег језика (за оне припаднике мањине који то жел), иначе засновано  на уставу, законима и албанском преседану, „побија тезу да је“ суверена и независна Република Северне Македонија „прекинула везе са Србијом и Русијом“.

Што би рекли Американци: „Какав трип !“. Преко овог примера – где је јасно колико су сви ти ставови бесмислени, суманути и настали као последица једне вековне фрустације и кризе друштва које је неко убедио да је модерно и европско само зато што је потребно за неки будући рат против Русије или Ислама, свеједно – видимо целокупан балкански проблем.

У реду је, Срби могу бити криви за све. И за Тита и за Хитлера, и за македонску нацију и за геноцид над усташама Анте Павелића и за „Исламску декларацију“ коју су, је ли, Срби измислили пошто је Алија Изетбеговић био најевропљанин и геј активиста.             У години након што су због финанирања њихових пројеката од стране „државе свију Хрвата“ морали да оду у Книн и славе масакр њихових 1.938 сународника током „Олује“, јавио се и пофесор Дејан Јовић, кандидат Самосталне демократске српске странке за посланика у Европском парламенту, да критикује споменик Стефану Немањи у Београду. Јовић наглашава да за његовог живота Србија никада није била у већој мери националистичка (Што ће рећи да је Србија данас, када  Вучић честита дан проглашења независности Хрватске, Јовићу гора него у време када су Срби и Хрвати ратовали).

Криви су Срби и за окупацију Црне Горе, па је угрожена нарко-политичка заједница управо зато из Подгорице побегла у Београд и само током септембра 2020. купила у овом „срцу балканске таме“ шестсто станова. И наравно, српска премијерка треба да дође у Црну Гору иако протеривање нашег амбасадора није опозвано. За шефа црногорске дипломатије је оно што је лично учио у школи о Подгоричкој скупштини мина из „минског поља“. Али, јасно је да су у земљи у којој је Брано Мићуновић угледни бизнисмен, а Мило Ђукановић било шта друго осим робијаш доживотне,  грађани Србије који легално бораве непожељни, па их зато протерују.

Време је да окренемо другу страницу. Бугарска је од 1915. до 1945. на простору Србије извршила два геноцида. Чињеница да због тога нико није робијао не ослобађа необразоване шовинисте одговорности и сензибилитета који би морали да имају, све и да мисле да је на челу Европски комисије Адолф Хитлер Џунијор. Севрномакедноци треба да се присете да постоје само тамо где је стигла српска војска. У Бугарској на челу ВМРО-а стоји особа која не признаје македонску нацију. Разни професори на привременом раду у српским странкама и организацијама СПЦ, када кокетирају са шовинизмом народа који споре уставана права Срба (на чијим су се листама са задовољством кандидовали), нека се сете ко им је плаћао стотине функционера и друге активности када нису примали хонораре да славе страдање српског народа; баш као и ко је платио сваки ручак и сваку кап бензина док су се играли политике у својим позним седамдесетим годинама. 

Posted by
Categories: Текстови и анализе

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар