Antić: „Dan Kosova“ u SAD – simbol prijateljstva

четвртак, 12 марта, 2020 у 1:33PM

Srbiju i Ameriku vezuju mnoge velike i važne veze. Amerika je otkrivena 1492. godine, a 1499. godine poslednji ostatak srednjovekovne Srbije, zemlja Crnojevića, pao je pod tursko ropstvo. Srbi su ipak odavno znali za  Ameriku i za kolonije na istočnoj obali, koje će krajem 18. veka postati Sjedinjene Američke Države poručio je istoričar Čedomir Antić, jedan od govornika na konferenciji „Savezništvo SAD sa Jugoslavijom Srbijom: Hladni rat; Pozitivni aspekti američko-srpske saradnje kroz istoriju“, koju je organizovao Atlantski savet Srbije uz podršku ambasade SAD i medijsko pokroviteljstvo Medija centra Beograd i Demostata.

Na početku svog izlaganja, Antić je naveo da je prvi srpski iseljenik u Americi koga je istorija zabeležila bio Djordje Šargić, koji je 1814. godine iz redova ustanika prvo otišao u izbeglištvo u Habzburšku monarhiju, a potom i u “novi svet”. Prema njegovim rečima, Djordje Šargić je u SAD-u pod imenom Džordž Fišer ostvario uspešnu karijeru, da bi pred kraj života postao  odbornik gradskog veća u San Francisku, te počasni konzul SAD u Grčkoj.

Antić se osvrnuo i na uticaj dvojice znamenitih Srba, Mihajla Pupina i Nikole Tesle, nakon izbijanja prvog svetskog rata, kada je Srbija bila  prva žrtva napada jedne zemlje članice centralnih sila.

„Pupin je bio znatno više politički aktivan i angažovan. Bio je poznat i uticajan pronalazač bežičnog telegrafa, izmedju ostalog. Tri decenije predavao je elektromehaniku na Univerzitetu Kolumbija koji je i završio. Bio je kolega i prijatelj američkih predsednika Teodora Ruzvelta i u još većoj meri Vudroa Vilsona. Za delo ‘Od pašnjaka do naučenjaka’ 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu. Od 1911. godine bio je na dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku“, rekao je Antić.

On je istakao da ni, kako je kazao, „propast Srbije“ 1915. godine nije prekinula odnose prognane države i SAD-a.

„Početkom 1917. godine, u Vašington je upućen prvi srpski poslanik Ljubomir Mihailović. Dva meseca nakon stupanja SAD-a u Prvi svetski rat sklopljen je prvi zajam za Srbiju u iznosu od tri miliona dolara (oko šezdeset miliona današnjih dolara). Popularnost Srbije u Sjedinjenim Državama je rasla. Vrhunac srpske kampanje bio je ‘Dan Kosova’. U to vreme, dok su srpska vojska i saveznici još uvek bili na Solunskom frontu, srpske zastave zavijorile su se širom SAD-a“, ispričao je Antić.

On je dodao da su Sjedinjene Države medju prvima početkom 1919. godine priznale novu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema Antićevoj oceni, tadašnjoj američkoj administraciji služi na čast to što nije gledala da arbitrira medju balkanskim narodima, već je pokazala veliko razumevanje i nastojanje da se narodi na Balkanu izmire

(„Beta“)

Posted by
Categories: Актуелно, Вести

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар