Antić za „Blic“: Propaganda za nepismene

четвртак, 14 јуна, 2018 у 10:25PM

Predsednik Naprednog kluba, dr Čedomir Antić, u izjavi za „Blic“ osvrnuo se na odnose Grčke i Makedonije:

-Mislim da je ipak više dobila Grčka. Oni su imali radikalne ciljeve, oni su hteli da se Makedonija uopšte ne pominje u imenu, ali evo promenjeno je ime i ako se to bude poštovalo, sama ideja o nekakvom separatizmu na Severu Grčke više neće moći da prođe. Mislim da ipak u Grčkoj neće lepo gledati na taj sporazum, jer su se Grci nadali da će moći da ucene Makedoniju da potpuno promeni naziv – rekao je Čedomir Antić.

Prema njegovim rečima, iako je Grčka insistirala na striktnom razdvajanju dve istorije i kulture, niko ozbiljno nije smatrao da je Makedonija nastavljač antičke države.
– To je mogla da bude propaganda upućena nepismenom svetu. Od te antičke Makedonije možda svega sedam-osam procenata je na teritoriji današnje Makedonije. Radi se o drugoj istoriji, drugom jeziku, sve je drugo. To je poniženje za sadašnju Makedoniju. Ali ono što Grci ne shvataju jeste da Aleksandar Makedonski ne pripada samo njima. To je njihova frustracija jer oni nisu uspeli da ostvare ni delić onog što su uradili njihovi preci. S druge strane i Makedonci osećaju frustraciju jer su dobili naciju u 1945. godini od komunista i potrebna im je neka afirmacija – rekao je Antić.

Kako je on rekao, Makedonija je u doba komunizma počela da prisvaja istoriju i kulturu antičke Makedonije.
– To se desilo u doba komunizma. Svi novonastali narodi imaju potrebu da svoju istoriju predstavljaju kao veliku. Čitao sam memorandume albanskih delegacija koje su tvrdile da je Aleksandar Makedonski bio Albanac. To je takav mehanizam. U doba SFRJ makedonski nacionalizam je bio dozvoljen i podstican i u njenim tradicionalno lošim odnosima sa Grčkom, Makedoniji je dozvoljeno da se razvija ta priča o vrednosti – ističe Antić.

Prema njegovim rečima, ni Makedonci neće biti presrećni zbog novog imena.
– Setite se samo kako su burno reagovali kada je u Srbiji na jednom autoputu bila postavljena tabla na kojoj je pisalo BJRM – rekao je Antić

Posted by
Categories: Преносимо

Још увек нема коментара. Будите први који ће оставити!
Оставите коментар