АПЕЛ ПРЕД ИЗБОРЕ (Напредни клуб, Нова српска политичка мисао, П 70)

четвртак, 26 априла, 2012 у 12:00AM

Политичка права српског народа у региону и статус Републике Српске представљају део оних вредности на којима је саздана модерна Европа и које су, посебно на Балкану, тријумфовале после 1989. године. Верујемо да би ваше изјашњавање у прилог очувања Републике Српске и наставка државне националне политике допринело политичкој стабилности Србије и региона, као што би изборној кампањи која је у току пружило неопходни демократски подстицај. Политичка права српског народа у региону и статус Републике Српске представљају део оних вредности на којима је саздана модерна Европа и које су, посебно на Балкану, тријумфовале после 1989. године. Верујемо да би ваше изјашњавање у прилог очувања Републике Српске и наставка државне националне политике допринело политичкој стабилности Србије и региона, као што би изборној кампањи која је у току пружило неопходни демократски подстицај. Република Србија је прихватила уставне и уговорне обавезе према Републици Српској, ентитету Босне и Херцеговине. Обавезе наше државе дефинисане су законима, споразумима о специјалним везама и стратегијом владе Србије према Србима у региону. Политика Републике Србије према српском народу који живи изван граница отаџбине није интензивнија од политике других држава, рецимо Хрватске и Бугарске, према њиховим народима у суседним државама. Политика Србије дефинисана је у складу са јасно испољеним тежњама велике већине народа, њене промене нису непосредна тема ових избора и свака послеизборна промена била би пре свега недемократски споразум партијских олигархија. Зато забрињавају најаве појединих парламентарних странака у Народној скупштини Србије, које чине или су током претходних година чиниле коалиционе владе, да ће без обзира на вољу, права и интересе државе Србије и српског народа у Републици Српској, мешајући се у унутрашње односе у Босни и Херцеговини, помоћи умањивање самосталности Републике Српске, унитаризацију Босне и Херцеговине, као и радикалну промену државне и националне политике Републике Србије. Настојање појединих политичких кругова у Србији следе очигледне тежње које постоје у политици САД и ЕУ, чији је циљ ограничавање аутономије и коначно укидање Републике Српске. Политичка права српског народа у региону и статус Републике Српске представљају део оних вредности на којима је саздана модерна Европа и које су, посебно на Балкану, тријумфовале после 1989. године. Верујемо да би ваше изјашњавање у прилог очувања Републике Српске и наставка државне националне политике допринело политичкој стабилности Србије и региона, као што би изборној кампањи која је у току пружило неопходни демократски подстицај.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

3 Коментарa на "АПЕЛ ПРЕД ИЗБОРЕ (Напредни клуб, Нова српска политичка мисао, П 70)" Оставите коментар
Srđa
30. новембра 1999. at 01:00

Kolike su mogućnosti za izborne prevare?

Nasa propast
30. новембра 1999. at 01:00

Nasi politicari nikad nisu radili u interesu srpskog naroda. 21. vek je a mi nemamo temelj naseg nacionalnog interesa, ne znamo sta mi uopste hocemo da bude Srbija, i dokle, pa dokle god da je to da onda i radimo u tom cilju makar tihom vodom koja breg roni.

Џо&#1085
30. новембра 1999. at 01:00

Да није оваквих органиѕација као што су ваше српски народ у Српској Републици би се осећао напуштено и ѕаборављено од стране Србије и Србијанске интелектуалне елите.

Оставите коментар