Бранислав Тођер: Била једном, једна радио Лагуна

субота, 26 септембра, 2020 у 9:13AM

Сви ми који смо волели да се будимо уз радио талас на фреквенцији 93.7, да се информишемо на путу до посла, или у повратку, у доколици да уживамо у доброј музици или ђускамо, да ослушнемо шта има ново у свету културе, више нећемо имати прилике. Један урбани радио Лагуна који је промовисао културна дешавања у престоници и шире, који је доносио вести са Ноћи истраживача, Фестивала науке, Сајма књиге, Ноћи музеја и сличних манифестација више то неће чинити. На фреквенцији 93.7 могли сте чути какав је квалитет ваздуха на територији Београда, али и на територији целе наше земље. Могло се чути како да заштитимо паркове, реке, шуме, како да одбранимо своје парче зеленила од бетона и коцкица, како да сачувамо своје аутобуске линије, троле. Могли смо чути која су то најлепша места за шетњу, одмор са породицом, промовисало се коришћење бицикла као превозног средства, чуо се вапај бициклиста за изградњом бициклистичких стаза, вапај младих парова за тротоаром којим би шетали са својом дечицом. Могао се чути проблем с којим смо се свакодневно сусретали. Уколико смо трагали за решењем ту је био Ђура да пронађе одговор у емисији питајте Ђуру. У емисији букирано могли смо проширити своје видике, сазнати нешто ново, недокучиво. Психотерапија је емисија која је саветовала и давала смернице како успешно превазићи успешно животне препреке. Дејанина радионица нам је увек држала пажњу, док нас је инспектор Блажа увек увесељавао својим доскочицама и дигресијама. Лично највише ће ми недостајати јутарње емисије која сам слушао на путу до посла или у подкасту. Културна-информативна-забавна акција КИЗА, са Зораном Минчић трајала је тачно годину дана, можда који дан дуже и била је пун погодак. Незаборавни су њени гости који су представили свој културни рад и друштвену одговорност уз непревазиђени музички укус. Шта тек рећи за емисију Обавезно-необавезно коју су уређивали неприкосновени водитељски пар Игор Бракус и Смиљан Бањац, који су се на сатиричан, духовит, интелигентан начин бавили дневнополитичким иступима градских очева, министара, председника државе и других безначајних ликова који нам кроје судбине. Ето такви скројише да један овакав радио оде у историју.

Културно-информативне-забавне емисије смо одавно изгубили на тв каналима са националном фреквенцијом. Ето постојао је један слободан радио на фреквенцији 93.7 који је промовисао моралне вредности, подржавао хуманост, солидарност, запажени рад група грађана, појединаца у борби за неговањем културне баштине и очувања животне средине и једног дана је одлучено да буде продат. Није спорно ни то да актуелни власник жели да прода фреквенцију, али је спорно што је такав радио отишао у руке купцу, који представља све супротно од оног што су аутори својих емисија на овој станици представљали. Фреквенција 93.7 сада припада Жељку Митровићу, чије моралне и културне квалитете знамо са ружичасте телевизије. Ипак велики наклон за ауторе култних горе наведених емисија који су по примопредаји власништва одлучили да прекину са радом, јер не желе да своја имена, интегритет, част и чојство доведу у везу са новим власником. Драго ми је што сам припадао редовним слушатељима ове сад већ култе радио станице. Имао сам задовољство и прилику да се дружим са истакнутим водитељима и свој рад делим са њима у етру. Надам се да ћемо се као друштво изборити за једану слободну радио станицу која ће промовисати вредности које је промовисала сад већ бивша радио Лагуна.

Posted by
Categories: Текстови и анализе

2 Коментарa на "Бранислав Тођер: Била једном, једна радио Лагуна" Оставите коментар
Tamara
26. септембра 2020. at 20:40

Zaboravili ste da pokrenete dušu radija, a to je muzika. A za boju čitavog radija zaslužan je neprikosnoveni profesor Pavle!

[…] Branislav Tođer: Bila jednom, jedna radio Laguna – Napredni klub […]

Оставите коментар